Publică un anunț
piatasud.md

Judecătorul Mihail Bușuleac s-a retras din concursul pentru funcția de membru al CSM

Judecătorul Mihail Bușuleac s-a retras din concursul pentru funcția de membru al CSM

Rectificări/concretizări. La data de 30 aprilie, pe poșta electronică a redacției, a fost recepționată o scrisoare de la Magistratul Mihail Bușuleac cu unele concretizări cu referirea la articolul publicat.

„Prin prezenta aduc la cunoștință că a fost publicată informație eronată fără a fi verificată în prealabil care ulterior a fost preluată de alte surse media. Consider necesar să corectați textul pentru a informa mai corect cetățenii” se spune în scrisoare.

Chiar dacă materialul a fost preluat de la Ziarul de Gardă, iar textul este actele emise de Comisia Pre-Vetting și mai ales că acestea au fost anulate de Curtea Supremă de Justiție, ținem să completăm articolul cu poziția magistratului.

Textul inițial

Magistratul de la Judecătoria Cahul, sediul Centru, Mihail Bușuleac, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), s-a retras din concurs, în timp ce era evaluat repetat de Comisia Pre-Vetting, transmite zdg.md

„Ca urmare a retragerii judecătorului Mihail Bușuleac din concursul pentru funcția de membru în CSM, adusă azi la cunoștință Comisiei de evaluare, audierea publică a candidatului în cadrul evaluării reluate, planificată pentru 30 aprilie 2024, nu va avea loc”, a anunțat Comisia.

Potrivit lui Mihail Bușuleac, cererea de retragere din concurs a fost adusă la cunoștință secretariatului Comisiei la data de 17.04.2024.

Audierea se încadra în procedura de evaluare reluată a candidatului, dispusă de Curtea Supremă de Justiție care a admis contestația acestuia. 

Mihail Bușuleac activează în sistemul magistraturii din octombrie 2011, conform magistrat.md. În prezent, deține funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Cahul.

Judecătorul declară că nu deține funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Cahul, informația prezentată fiind una eronată. Aici constatăm că site-ul magistrat.md, sursă deschisă de date privind sistemul judecătoresc din Moldova este o resursă neactualizată care a dus în eroare redacția.

Comisia Pre-Vetting a constatat că judecătorul „nu corespunde criteriilor de etică şi integritate” din următoarele motive: a avut relații de afaceri cu doi avocaţi în anul 2011 şi nu s-a abţinut de la examinarea cauzelor cu participarea acestora; au fost constatate încălcări de integritate financiară la achiziţionarea a patru bunuri imobile în perioada 2007-2017.

Astfel, conform Comisiei de evaluare, pe 10 iunie 2021, Mihail Bușuleac şi soţia lui au achiziţionat jumătate dintr-un teren şi jumătate dintr-o clădire administrativă, bunuri amplasate în centrul oraşului Cahul. Imobilele au fost achiziţionate de la doi avocați cu 385 658 de lei, sumă achitată în mai multe tranşe până în luna martie 2022. Totodată, Comisia de evaluare a constatat că în perioada 2021-2022, după achiziţionarea spaţiului comercial, candidatul, în calitate de judecător, a pronunţat hotărâri în şase cauze civile la care participa unul dintre avocații de la care acesta a cumpărat proprietățile. În toate cele şase cazuri, potrivit Comisiei, hotărârile pronunţate de candidat au fost în favoarea părţilor reprezentate de acest avocat.

Judecătorul spune că propoziția „a avut relații de afaceri cu doi avocaţi în anul 2011” este o informație greșită motivând că „nu a fost făcută o astfel de constatare”, iar cu referirea la specificarea că „Imobilele au fost achiziţionate de la doi avocați” declară că nu am achiziționat nici un bun de la doi avocați, fapt constatat și de judecătorii CSJ.

Judecătorii CSJ care au decis reevaluarea lui Mihail Bușuleac susțin că „nu a fost demonstrat că reclamantul a acţionat cu rea-credinţă, mai ales că tranzacţia de vânzare-cumpărare menţionată a fost încheiată de către soţia sa, şi nu de el personal”. Cât privește sursa mijloacelor financiare pentru achiziţionarea a patru bunuri imobile în perioada 2007-2017, completul special al CSJ afirmă că „aşa-numitele încălcări de integritate financiară şi etică au fost apreciate de către Comisie strict izolat de contextul istoric social, ceea ce afectează securitatea raporturilor juridice”.

Articole similare