„Masa Rotundă la Cahul: Stabilirea Direcțiilor Strategice pentru Dezvoltarea Sectorului de Tineret și Consolidarea Colaborării între Entitățile de Tineret”

„Masa Rotundă la Cahul: Stabilirea Direcțiilor Strategice pentru Dezvoltarea Sectorului de Tineret și Consolidarea Colaborării între Entitățile de Tineret”

În data de 9 august 2024, la Cahul, s-a desfășurat Masa Rotundă “Provocări și Soluții pentru Sectorul de Tineret din Cahul”. Evenimentul a vizat consolidarea serviciilor de tineret și educației nonformale, concentrându-se pe identificarea provocărilor și necesităților tinerilor și lucrătorilor de tineret, precum și pe formularea planului strategic pentru dezvoltarea acestui sector în regiune.

În cadrul activității au fost stabilite principalele direcții ale planului de acțiune destinat îmbunătățirii serviciilor de tineret și intensificării colaborării între entitățile prestatoare de astfel de servicii. Aceste obiective se aliniază Strategiei de Dezvoltare a Sectorului de Tineret din Raionul Cahul 2023-2028 și vor contribui  la îmbunătățirea și dezvoltarea sectorului de tineret în regiune.

Acest eveniment este o oportunitate valoroasă de a discuta și identifica soluții inovative pentru provocările cu care se confruntă sectorul de tineret din Cahul. Iar susținerea organizațiilor neguvernamentale și asigurarea unor servicii de calitate la nivel local, este una dintre preocupările de bază ale Centrului CONTACT, fapt pentru care Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară, a reușit să obțină una dintre cele 8 finanțări, oferite de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul proiectului regional „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic”, prin intermediul Centrului CONTACT.

Credem în potențialul tinerilor și investind în educația și dezvoltarea lor, contribuim nu doar la viitorul, ci și prezentul nostru comun” adeclarat Ana Bezărău, manager de grant Centrul CONTACT.

“O dezvoltare durabilă poate fi asigurată doar cu implicarea tuturor actorilor – autorități publice, societatea civilă, mediul academic și de afaceri, iar orice decizii pentru o bună dezvoltare a comunității se iau doar împreuna cu grupurile vizate. Noi credem că organizațiile societății civile puternice sunt partenerii de bază ai dezvoltării și îmbunătățirii condițiilor de trai în comunități. Ca urmare, Guvernul Germaniei susține OSC-urile în acest proces de identificare și rezolvare a problemelor comunitare, inclusiv prin acordare de granturi, creșterea capacităților și schimbul de bune practici cu organizații din alte țări.

Evenimentul dat e un bun exemplu de cooperare și dialog deschis dintre autoritățile publice, instituțiile de învățământ și societatea civilă pentru identificarea necesităților și provocărilor tinerilor și tinerelor din Cahul. Sper această cooperare să continuie, iar buna experiență și lecțiile învățate să fie extinse către mai multe comunități.” a specificat Elena Spînu, coordonatoare națională, GIZ Moldova

„Mă bucur să constat că în municipiul nostru există entități dedicate, care prestează servicii de tineret, permițându-le tinerilor să se implice activ și să acumuleze experiență practică. În același timp, subliniez importanța colaborării între aceste entități. Numai prin eforturi comune  putem atinge rezultate remarcabile.” a menționat Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul.

„Inițiativa de promovare a serviciilor de tineret este crucială pentru îmbunătățirea accesibilității și informării tinerilor din municipiul Cahul. În cadrul mesei rotunde, s-a subliniat importanța consolidării colaborării între entitățile care oferă aceste servicii. 

Crearea de noi parteneriate și intensificarea cooperării vor asigura un sprijin mai coerent și coordonat pentru tinerii din regiune.” a remarcat Arina Arabadji, coordonatoarea proiectului.

Proiectul “Promovarea serviciilor de tineret și educație nonformală din regiunea Cahul” are ca scop promovarea serviciilor de tineret și educației nonformale prin informarea tinerilor despre oportunitățile locale și sporirea colaborării dintre entitățile de tineret din Cahul. În acest sens, inițiativa a vizat informarea tinerilor prin intermediul mass-media despre entitățile prestatoare de servicii de tineret. Acest aspect a fost realizat prin intervievarea a cinci entități cheie: CSPT “AGAPE”, Centrul Raional de Tineret, A.O. Perspectiva, Centrul Municipal de Tineret și A.O. Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară. Materialele rezultate din aceste interviuri au fost publicate pe diverse platforme, asigurând o studiere detaliată a prestatorilor pentru o mai bună informare a tinerilor. De asemenea, entitățile au fost chestionate pentru a identifica provocările întâmpinate în activitatea lor și pentru a stabili direcțiile de îmbunătățire.

Pentru a oferi un suport continuu tinerilor interesați, a fost elaborat Ghidul Tânărului Activ. Disponibil atât în format fizic, cât și online, acest ghid reprezintă un instrument valoros pentru tinerii/tinerele care doresc să se implice în activitatea comunitară și să devină activi în cadrul sectorului de tineret. Diseminarea acestui ghid în cadrul instituțiilor de învățământ din Cahul constituie o componentă importantă a proiectului, asigurând accesul tinerilor la resurse esențiale pentru dezvoltarea acestora în calitate de voluntari/voluntare și ulterior lideri comunitari.

Pentru mai multe detalii accesați: https://www.facebook.com/aocrdc, email: asociatiacrdc@gmail.com, telefon: 078928142, Bejan Irina, administratoare, sau arinarabadji@gmail.com, tel. 078232637, Arina Arabadji, coordonatoare proiect. 

Acest eveniment este implementat de Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară în cadrul inițiativei locale „Promovarea serviciilor de tineret și educație nonformală din Cahul”. Inițiativa este finanțată de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul proiectului regional „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic.

Partener al proiectului este Centrul CONTACT.

Articole similare