Publică un anunț
piatasud.md

Ministerul Educației a lansat campania „Fii ONEST! Nu copia”

Ministerul Educației a lansat campania  „Fii ONEST! Nu copia”

Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) și cu suportul GIZ, a lansat astăzi campania „Fii ONEST! Nu copia”, menit să asigure un proces echitabil și transparent de organizare a examenelor de absolvire a gimnaziului.

,,Ministerul Educației și Cercetării a decis ca în acest an, în 8 raioane ale țării să avem măsuri administrative adiționale pentru a asigura buna desfășurare a examenelor de absolvire a clasei a IX-a. Motivele care ne-au determinat să facem acest lucru sunt decalajele în unele raioane între rezultatele de la examenele de absolvire a gimnaziului și la examenul de Bacalaureat. Ulterior, o parte din teste vor fi examinate centralizat în așa fel încât să ne asigurăm că și verificarea se desfășoară corespunzător”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Pentru a monitoriza desfășurarea examenelor, vor fi selectați circa 400 de voluntari care vor fi prezenți în sălile de examen. Voluntarii vor fi instruiți pentru a identifica și raporta orice tentativă de fraudă sau copiat.

„Pe parcursul lunilor aprilie, mai vor fi organizate instruiri cu voluntarii. Vom discuta în cele mai mici detalii toate procedurile de monitorizare a examenelor”, a menționat Lilia Ivanov. 

Voluntarii se vor deplasa în unul dintre raioanele: Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina, Șoldănești în zilele probelor de examen, acestea fiind 3 iunie, 6 iunie, 10 iunie și 13 iunie și vor monitoriza toate activitățile care se desfășoară într-o zi de examen.

Raioanele în care examenele de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate sunt: Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina, Șoldănești. Acestea au fost selectate în urma unei analize comparative a datelor cu privire la rezultatele desfășurării probei de examen la matematică în cadrul examenului național de bacalaureat și în cadrul examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. 

„Vom monitoriza examenele în raioanele/municipiile care au „ridicat” cele mai mari semne de întrebare pe dimensiunea integrității și în care au fost constatate cele mai mari discrepanțe a rezultatelor obținute la examenului național de bacalaureat și a celor de absolvire a gimnaziului. Îndemnăm toți absolvenții de gimnaziu să se pregătească temeinic de examene. În acest scop pot fi utilizate testele și baremele care au fost administrate în sesiunile anterioare. Acestea sunt postate pe pagina ANCE și constituie o resursă valoroasă în pregătirea către examene”, a mai spus directoarea ANCE.

Articole similare