Publică un anunț
piatasud.md

Moldovenii care muncesc în Italia și Grecia vor beneficia de pensii

Moldovenii care muncesc în Italia și Grecia vor beneficia de pensii
© foto: elenarobu.md

Cetățenii din Republica Moldova, care sunt încadrați în câmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Italiei sau al Greciei vor putea beneficia de pensie din aceste state, la atingerea vârstei de pensionare. Legislativul a ratificat astăzi cu 82 de voturi, Acordurile dintre  Moldova și cele două țări, comunică MOLDPRES.

Acordul cu Republica Italiană în domeniul securității sociale a fost semnat la Roma pe 18 iunie 2021 și acordul similar cu Republica Elenă a fost semnat pe 8 septembrie curent. Documentele stabilesc un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Moldova.

În baza acordurilor menționate, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.

Conform prevederilor, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestațiile dobândite în țările în care și-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt în vigoare.

Articole similare