Parlamentul a votat instituirea stării de urgență până pe 30 mai!

Parlamentul a votat instituirea stării de urgență până pe 30 mai!

Pentru instituirea stării de urgență au votat 52 deputați din cei 82 prezenți.

Motivația instituirii stării de urgență este dictată, potrivit primului ministru interimar este numărul mare și în creștere de îmbolnăviri noi cu COVID-19.

„Instituirea stării de urgență guvernului i se acorda drepturi suplimentare, de a veni cu propuneri de modificare a legislației, de a interveni în legea bugetului ș.a” a menționat Aureliu Ciocoi, Prim-ministrul interimar. 

Întrebat de Alexandru Jizdan de ce Guvernul se opune să transmită gestionarea COVID-ului oamenilor în epoleți, care fac abstracție de politica din Republica Moldova? 

„Oamenii care poartă epoleți sunt la ora actuală cei mai disciplinați funcționari care au mai rămas în acest stat. Dincolo de asta, nu putem încredința în exclusivitate oamenilor în epoleți întregul centrul de comandă. Nu polițiștii vor merge să facă vaccinuri, nu polițiștii vor lucra la terapie intensivă, sau în locul medicilor să trateze oamenii” a răspuns Prim-ministru interimar. 

 Aureliu Ciocoi a mai declarat că deciziile Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică nu sunt executate în totalmente de autoritățile publice locale. 

 „CNESP-ul ia o decizie, iar la nivel loca se decide altfel. CNESP-ul în condiția unui guvern în demisie nu poate disciplina comisiile teritoriale. În cazul instituirii stării de urgență CSE-ul care preiau pârghiile, deciziile sunt obligatorii la nivel național” a punctat Aureliu Ciocoi.

Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS a solicitat de la Prim-ministru interimar o listă de acținui concrete de compensare pentru agenții economici și populație efectele instituirii stării de urgență.

Aureliu Ciocoi a declarat: „Decizia a venit pe fundalul cifrelor existente, nu avem la ora actuală un program prestabilit. Dacă se instituie stare de urgență, se convoacă imediat comisia Situații Excepțională și atunci venim cu propuneri noi pentru a asigura respectarea restricțiilor. Nu știu dacă ați fost în weekend-ul trecut prin parcuri – plin, ca și cum Moldova ar fi liberă de COVID. Polițiștii au ajuns sa fie bătuți în stațiile de autobuze pentru că își făceau datoria, și numărau câți oameni intră în troleibuze. Dacă am avea miliarde de euro nefurate în conturi, cred că am avea bani să procuram troleibuze”  

Precizăm că  cabinetul de miniștri a votat marți, 30 martie hotărârea de Guvern, care presupune transmiterea Parlamentului a unui raport al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, privind necesitatea declarării stării de urgenţă.

Lista cu unele dintre restricțiile care vor fi impuse în cazul în care va fi instituită starea de urgență în R. Moldova:

  • Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară
  • Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării
  • Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii
  • Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile
  • Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă

Articole similare