Publică un anunț
piatasud.md

Bugetarea Participativă va fi implementată și în comuna Cucoara, raionul Cahul

Bugetarea Participativă va fi implementată și în comuna Cucoara, raionul Cahul

Bugetarea Participativă va fi implementată în comuna Cucoara, r.Cahul. Apelul a fost anunțat de către Primăria comunii. În cadrul emisiunii inDIRECT din 23 august 2021 ca invitați au fost doamna Svetlana Ciobanu- director executiv AO „Pas cu Pas regiunea Sud” și Tatiana Denisenco- primar de Cucoara, care ne-au vorbit despre această inițiativă, și care sperăm ca să ajungă în toate localitățile din raionul Cahul.

“Sunt sigură că este un proiect destul de important pentru comunitatea noastră, fiindcă astfel cetățenii satelor Cucoara și Chircani care vor participa nemijlocit la procesul decizional și anume la cheltuirea banului public” menționează Tatiana Denisenco.

Pe 12 august a fost aprobat regulamentul bugetării participative de politică publică-locală din comuna Cucoara. Cahul a fost primul municipiu unde deja al doilea an are loc această procedură de bugetare participativă, iar Cucoara este prima localitate rurală de la sud în care se implimentează acest proiect.

“Primăria comunei Cucoarea este deschisă pentru orice parteneriat și acceptă orice inițiativă venită din partea asociațiilor obștești” afirmă Tatiana Denisenco.

Astfel, la propunerea doamnei Svetlana Ciobanu de la AO „Pas cu Pas regiunea Sud”, comuna Cucoara face parte din acest mare proiect.

“Încercăm în fiecare an să găsim oportunitatea de a colabora cu câte 2 localități…mergem cu pași lenți , deoarece este procedură destul de complicată”  susține Svetlana Ciobanu.

Bugetul participativ va permite cetățenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. Primăria va aloca o parte din bugetul anual, după care locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. În Cahul suma alocată e în jur de 1.500.000 lei. La Cucoara limita bugetului anual este de apr. 80.000 lei, vor fi finanțate 4 proiecte, a câte 20.000 lei fiecare proiect.

“Persoanele din localitate vor studia prețul de piață, vor vedea cât costă aceasta, vor înțelege unde se duc banii publici. Vor înțelege că costul acestor lucruri care sunt procurate în cadrul bugetării participative sunt banii lor și trebuie păstrați ca lucru propriu” afirmă Svetlana Ciobanu.

Menționăm, că scopul bugetarii participative este de a implica locuitorii în dialogul privind formarea locului în care trăiesc, de a arăta oamenilor care sunt posibilităţile localităţii şi modul în care pot contribui la formarea acesteia.

Menționăm, că scopul bugetarii participative este de a implica locuitorii în dialogul privind formarea locului în care trăiesc, de a arăta oamenilor care sunt posibilităţile localităţii şi modul în care pot contribui la formarea acesteia.

Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare