Pensia de întreținere a copilului minor stabilită în formă fixă va fi indexată

Pensia de întreținere a copilului minor stabilită în formă fixă va fi indexată
© Imagine simbol

Pe rol la Curtea Constituțională s-a aflat sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a textului ,,în cazurile și în modul stabilit de lege” din art. 108 din Codul familiei. Sesizarea a fost ridicată de un judecător din cadrul judecătoriei Ungheni, prin care a invocat omisiunea legislativă de a reglementa cazurile și modul de indexare a pensiei de întreținere a copilului, stabilită de instanță sub forma unei sume fixe.

La solicitarea Curții Constituționale, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a prezentat o opinie. Ombudsmanul a subliniat că pensia de întreținere este o componentă esențială a interesului superior al copilului, iar omisiunea normei contestate reprezintă o ingerință în exercitarea drepturilor fundamentale ale copilului. De asemenea, Ombudsmanul copilului a făcut referire la jurisprudența Curții Constituționale referitoare la omisiunea unui mecanism privind indexarea anumitor plăți, precum și exemple de reglementare în acest domeniu din România și Franța.

În urma analizei efectuate, Curtea Constituțională a declarat neconstituționalăomisiunea legislativă dedusă din prevederile articolului 108 din Codul familiei de a reglementa un mecanism de indexare a pensiei de întreținere a copilului minor stabilită în sumă fixă.

Ca soluție provizorie, Curtea a decis că, la indexarea pensiei de întreținere a copilului minor stabilită în formă fixă, se va aplica mecanismul de indexare stabilit pentru pensiile din sistemul public reglementat de articolul 13 alin. (2) din Legea nr. 156 din 14 octombrie 1998,  coeficientul de indexare stabilit anual prin hotărâre a Guvernului. De exemplu, conform Hotărârii Guvernului nr. 148 din 22 martie din 2023, coeficientul de indexare începând cu 1 aprilie 2023 a constituit 15%, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 217 din 26 martie din 2024, coeficientul de indexare stabilit de la 1 aprilie 2024 a constituit 6%.

Această hotărâre a Curții Constituționale reprezintă un pas important în protejarea drepturilor copiilor, remediind o lacună legislativă care putea avea consecințe negative asupra nivelului de trai al acestora. Curtea a emis, de asemenea, o Adresă Parlamentului, solicitând adoptarea unui mecanism legal clar de indexare a pensiei de întreținere stabilită în sumă fixă, pentru a asigura pe termen lung protecția drepturilor copiilor în fața efectelor inflației și a fluctuațiilor economice.

Articole similare