Publică un anunț
piatasud.md

Peste 5 000 de persoane participă deja la Programul Național de Limba Română

Peste 5 000 de persoane participă deja la Programul Național de Limba Română

Circa 5 000 de persoane din cele peste 12 000 care s-au înscris la Programul național de limba română au început deja cursurile. Ceilalți solicitanți vor începe formările în luna iulie și, respectiv, septembrie a acestui an.

Fiecare persoană înscrisă a fost testată și repartizată în grupul de studiu în baza nivelului de cunoaștere a limbii române (A1, A2 sau B1). Cei 5 019 de cursanți înscriși la cursuri sunt încadrați în 274 de grupe, fiind instruiți de 229 de formatori. Din numărul total de audienți, 3 533 fac cursurile cu prezență fizică, iar 1 486 – în regim online. De menționat că la Programul de învățare a limbii române participă și 38 de cursanți refugiați din Ucraina.

La sfârșitul programului, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Ținând cont că la ediția din acest an s-au înscris un număr record de persoane, dublu comparativ cu anul trecut, Ministerul Educației și Cercetării a identificat alte peste 120 de cadre didactice care, din 15 aprilie, au început sesiuni de instruire pentru a deveni formatori în cadrul Programului.

Programul național de studiere a limbii române este rezervat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Pentru ediția din anul curent a Programului, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei. 

Articole similare