Poporul Moldovei, onorat de ONU pentru generozitatea față de refugiații ucraineni

Poporul Moldovei, onorat de ONU pentru generozitatea față de refugiații ucraineni
© Sursa: Ministerul Culturii

Moldovenii au primit o mențiune de onoare în cadrul Premiului Nansen pentru Refugiați 2024 al agenției pentru refugiați ONU pentru că „și-au făcut mai mult decât datoria pentru a proteja refugiații care au căutat siguranță în Republica Moldova după ce au fugit de războiul din Ucraina”.

„Această recunoaștere evidențiază reacția rapidă și plină de compasiune a Republicii Moldova față de unul din cele mai mari fluxuri de refugiați din istoria modernă a Europei, cea mai semnificativă de la cel de-al Doilea Război Mondial”, se spune într-un comunicat de presă al Înaltului Comisariat ONU Pentru Refugiați (UNHCR).

Acesta notează că de la escaladarea masivă a războiului din Ucraina în februarie 2022, milioane de persoane au căutat refugiu peste granițe. Moldova, o țară cu o populație de doar 2,5 milioane de locuitori, a primit cu generozitate peste un milion de refugiați, peste 100.000 rămânând astăzi în țară, amintesc oficialii ONU, precizând că Moldova este acum țara care găzduiește cea mai mare proporție de refugiați din Europa în raport cu populația sa.

„Această mențiune de onoare este un omagiu adus solidarității, rezilienței și spiritului umanitar de neclintit al poporului moldovean în fața provocărilor globale”, a mai spus UNHCR.

O țară mică, dar cu inimă mare”, așa am rămas în ochii întregii lumi după faptul cum am reacționat la durerea celui de aproape, atunci când războiul i-a distrus tot ce avea, iar Republica Moldova și-a deschis brațele, inima și ușile caselor – refugiaților din Ucraina. Încă o mai facem, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan, adresând mulțumiri oamenilor de cultură implicați în asistența refugiaților din prima clipă și până în prezent: „Sunt mândru de acestă apreciere. E și meritul, calitatea dvs. de omenie, stimați colegi, oameni de cultură, bibliotecari, muzeografi, actori și artiști, editori de carte, manageri de instituții de cultură și proprietari de pensiuni turistice – cu toții ne-am implicat, am fost solidari și ne-am valorificat la maxim generozitatea  în momentul în care am primit sute de mii de ucraineni, care fugeau din calea războiului.”

Premiul, dedicat tuturor moldovenilor, a fost ridicat la ceremonia de pe 14 octombrie la Geneva, de soprana și Ambasadoarea Bunăvoinței UNHCR, Valentina Nafornița, alături de Zaharia și Tatiana Aramă, un cuplu din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă, care a găzduit refugiați gratuit în agropensiunea lor „Casa Veche”, aflată la doar câțiva kilometri de hotar. La fel ca ei, mulți alți moldoveni și-au deschis casele și inimile și au oferit sprijin necondiționat ucrainenilor care fugeau de ororile războiului.

Premiul Nansen pentru Refugiați, creat în 1954 în onoarea diplomatului norvegian Fridtjof Nansen, recunoaște eforturile excepționale ale persoanelor, grupurilor sau organizațiilor în protejarea și sprijinirea refugiaților, persoanelor strămutate intern sau apatrizilor. Distincția onorează acte remarcabile de curaj, solidaritate și dedicare umanitară, fiind o expresie globală a recunoștinței pentru cei care pun umanitatea pe primul loc în fața marilor provocări.

Articole similare