Publică un anunț
piatasud.md

Tânăr sportiv: „Noi demonstrăm că orice lucru e posibil”

Gheorghe Rîbakov are 28 de ani, este sportiv și antrenor de Taekwon-Do. În sportul de performanță a ajuns târziu, la 17 ani, fiind motivat de un prieten.

Acum deține centura neagră III dan la Taekwon-Do și 100 de medalii la diferite turnee și competiții. 

„Taekwon-Do nu are vârstă, poți să nu începi de la mic copil, orice persoană poate să obțină centura neagră și rezultate chiar și la competiții pentru că sportul Taekwon-Do se bazează mai mult pe sănătate . Nu depinde la ce vârstă începi sportul, important să ei o atitudine corectă și să începi mișcarea” ne-a declarat Gheorghe.

După 2 ani de antrenamente, a decis că dorește să antreneze. Nu i-a fost ușor, atunci avea centura albastră. Acum însă este fondatorul propriului club, antrenează circa 130 de sportivi, dintre care majoritatea copii, care au adus rezultatele frumoase.

„Am început să antrenez în octombrie 2010, atunci am deschis prima dată antrenamentele. Primul antrenament a fost petrecut cu 6 elevi, care erau toți prietenii mei. După asta am pornit mai departe. Clubul l-am format în 2016, dar idea de club, ca și grup aparte  mergeam la competiții, obțineam anumite rezultate, am obținut multe cupe, a fost încă din 2014.
Cea mai mare performanță a mea a fost locul 3 la cupa Europei, am și locul 1 la campionatul European, dar a fost la alta federație. Acum suntem la o federație unde se obțin rezultate mult mai greu. Anul acesta m-am clasat pe locul 9 din 58 de sportivi la campionatul mondial. Avem un sportiv în club care a devenit campion mondial la spargeri echipe” a mai adăugat sportivul.

Gheorghe e un luptător înnăscut. Reprezintă cu brio țara la competițiile internaționale, educă noi generații sportivi, o face cu multă dăruire și entuziasm. Unica susținere pe care o are este de la administrația publică locală. 

„Din păcate, în Republica Moldova e foarte greu să faci sport de performanță. Nu se susține sportul de performanță în Republica Moldova. La nivel de administrație publica locală e ok.
Au rămas foarte puțini tineri și ar fi foarte bine ca copii și tineretul să fie susținut, cei care practica sportul, dar în general tineretul, să fie motivat  să rămână la noi în țară, să activeze aici, să poată să se dezvolte la noi în țară, să activeze aici, să nu aibă nevoie să meargă peste hotare, să lucreze acolo” a menționat Gheorghe Rîbakov.

Un antrenor bun, ne spune Gheorghe, este  exemplu propriu. El face tot posibilul ca să fie alături de elevii săi nu doar prin sfaturi, dar și prin propriul exemplu, demonstrându-le pe tatami că prin dorință și multă muncă nimic nu este imposibil.  

„Sunt copii care nu cred în lucrurile pe care noi le arătam, cred că nu o să poată să realizeze lucrurile acestea, sau nu o să poată să facă o lovitură mai grea. Atunci când ieșim la lupta, noi demonstrăm că orice lucru e posibil să-l realizezi, daca tu ai o atitudine corectă și te apuci să faci mișcare. Cred ca asta e cel mai important lucru când sportivii vad antrenorul in competiție. Personal eu când ies ori la proba tehnică ori la luptă, eu îi văd cu ei mă urmăresc și știu că ei toți speră că eu o să câștig și îmi asum o responsabilitate enormă, și clar că mă strădui mereu să iau locul I” a punctat Gheorghe.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Implică-te, e simplu!” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul programului „Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, și co-finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare