Presa rusă de stat interzisă pe Facebook, Instagram și Whatsapp

Presa rusă de stat interzisă pe Facebook, Instagram și Whatsapp
© sursa: al jazzera

Meta, compania care deține platformele Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că interzice o serie de rețele media de stat din Rusia, inclusiv RT și Rossiya Segodnya, din cauza ceea ce numește „activități de interferență externă”. Decizia marchează o escaladare semnificativă în eforturile companiei de a combate influența dezinformării rusești în mediul online.

Meta a afirmat că aceste rețele media de stat rusești au folosit tactici înșelătoare pentru a desfășura operațiuni de influență ascunsă, afectând utilizatorii de pe platformele sale. „După o analiză atentă, am extins aplicarea măsurilor noastre împotriva outleturilor media de stat rusești. Rossiya Segodnya, RT și alte entități similare sunt acum interzise la nivel global în aplicațiile noastre pentru activități de interferență externă”, a declarat compania într-un comunicat, transmite dw.com

Această măsură reprezintă o schimbare importantă față de abordările anterioare ale Meta, care au implicat limitarea accesului și a vizibilității postărilor realizate de rețelele media de stat rusești. Meta, fiind cea mai mare companie de social media din lume, a luat acum măsuri mai drastice prin interzicerea completă a acestor canale.

Anterior, Meta a interzis Agenția Federală de Știri din Rusia, ca parte a eforturilor de a preveni interferențele externe desfășurate de Agenția de Cercetare a Internetului din Rusia.

În plus, Departamentul de Stat al SUA a semnalat încă din septembrie eforturile sale de a informa guvernele din întreaga lume despre utilizarea de către Rusia a canalului RT pentru a desfășura activități ascunse și a încurajat țările să limiteze capacitatea Rusiei de a interfera în alegeri străine.

RT a fost deja nevoită să oprească operațiunile formale în Regatul Unit, Canada și Uniunea Europeană, în urma sancțiunilor impuse după invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Conform unei acuzații din partea SUA, RT a fost acuzată de spălare de bani într-o schemă destinată să producă conținut menit să influențeze alegerile prezidențiale din SUA.

Procurorii americani au citat un editor-șef de la RT, care a afirmat că organizația a conceput „un întreg imperiu de proiecte ascunse” pentru a influența audiențele occidentale.

Purtătoarea de cuvânt a Rusiei a venit cu un comentariu la subiect:

„Cred că ar trebui să existe o nouă profesie în Statele Unite: specialist în sancţiuni împotriva Rusiei”. Grupul rus RT, lansată în 2005, este considerată de Occident drept un organ de propagandă pură în favoarea Kremlinului. Site-ul său şi canalele sale de televiziune emit în mai multe limbi, inclusiv engleză, spaniolă, franceză, germană şi arabă.

Articole similare