Publică un anunț
piatasud.md

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor rutiere minore, tot mai populară în Republica Moldova

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor rutiere minore, tot mai populară în Republica Moldova

Potrivit datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), aproape 40% dintre accidentele rutiere aferente asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), care s-au produs pe teritoriul Republicii Moldova în primele opt luni ale anului 2023, au fost soluționate prin procedura de constatare amiabilă.

Această tendință este în creștere, comparativ cu anii precedenți. De exemplu, în 2021, prin procedura de constatare amiabilă au fost soluționate doar 30% din accidentele rutiere RCA.

Există mai multe motive pentru care șoferii apelează din ce în ce mai mult la această procedură. În primul rând, este mai rapidă și mai simplă decât documentarea accidentului la organele de poliție. În al doilea rând, este mai avantajoasă din punct de vedere financiar, deoarece asigurătorii oferă, de obicei, despăgubiri mai mari în cazul constatării amiabile.

Volumul total al despăgubirilor de asigurare achitate în baza poliței RCA în perioada menționată a alcătuit de 219 milioane de lei (10,9 mln de euro), dintre care 33 milioane de lei reprezintă daune achitate urmare accidentelor rutiere soluționate prin procedura de constatare amiabilă.

Totuși, există și unele deficiențe în implementarea acestei proceduri. Potrivit CNPF, cele mai des întâlnite deficiențe vizează lipsa pozelor sau prezentarea pozelor neconforme. Este important de știut că fotografiile de la locul accidentului, documentat prin procedura de constatare amiabilă, trebuie să includă panorama generală a accidentului, inclusiv ambele vehicule accidentate, plăcile cu numerele de înmatriculare, părțile avariate ale vehiculelor care să fie vizibile și urmele de frânare și de cioburi de la fața locului dacă acestea există.

În cazul în care nu sunt întrunite condițiile procedurii de constatare amiabilă, inclusiv prejudiciul material depășește suma de 15 mii de lei, accidentul urmează să fie documentat de către organele de poliție.

Cum se efectuează constatarea amiabilă a accidentelor rutiere

Constatul amiabil este o procedură simplificată și benevolă de documentare a accidentelor de vehicul, care constă în completarea și semnarea de către conducătorii de vehicule implicați în accident a formularului „Constatare amiabilă de accident”. După ce formularul „Constatare amiabilă de accident” este completat și semnat, persoana păgubită va depune cererea de despăgubire la asigurătorul persoanei vinovate.

Articole similare