Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2025-2027” aprobat de Guvern: Ce reprezintă acesta?

Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2025-2027” aprobat de Guvern: Ce reprezintă acesta?

Cabinetul de miniștri a aprobat la data de 23 decembrie 2024, proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Programului „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2025-2027”. Programul stabilește direcțiile prioritare ce urmează a fi întreprinse de Ministerul Finanțelor în administrarea datoriei de stat pentru următorii trei ani.

Documentul este elaborat în conformitate cu Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice 2023-2030 și este aliniat la metodologia DeMPA – un instrument al Băncii Mondiale destinat evaluării performanței managementului datoriei. Programul conține acțiunile necesare pentru asigurarea finanțării sustenabile a deficitului bugetar, identificând factorii de cost și risc aferenți.

În conformitate cu Programul, Ministerul Finanțelor va monitoriza lunar parametrii stabiliți prin Buletinele statistice privind datoria de stat și trimestrial prin Raportul privind situația datoriei sectorului public, garanțiilor de stat și recreditării de stat. Implementarea integrală a acestuia va fi detaliată în Raportul anual privind situația în domeniul datoriei publice.

Menționăm că, Programul este elaborat în conformitate cu politicile fiscale și monetare ce influențează finanțarea deficitului bugetar pentru anul 2025, având la bază prognozele privind evoluția datoriei de stat, indicatorii macroeconomici furnizați de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și estimările pentru anii 2026-2027.

Articole similare