Protestul Agricultorilor la Cahul // VIDEO
Circa 40 de agricultori din Cahul au ieșit astăzi, 7 februarie, la protest pe traseul național Cahul – Cantemir în preajma satului Andrușul de Jos.
Manifestanții solicită introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților către bănci până la 31 decembrie 2024, precum și intervenția Băncii Naționale.
De asemenea, agricultorii cer alocarea compensațiilor de cel puțin 2000 de lei la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui.
O altă solicitare a protestatarilor este admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.
Agricultorii din Cahul se confruntă cu o serie de probleme, printre care: creșterea prețurilor la carburanți și pesticide, scăderea prețurilor la produsele agricole, lipsa forței de muncă, seceta din vara anului 2023 și altele.
La moment fermierii din Cahul pornesc, cu tractoarele într-un marș de protest până la Gotești pe traseul național.
Pe de altă parte, tot astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, s-a hotărât că agricultorii a căror cultură de porumb a fost afectată în urma secetei din vara 2023, dar și a furtunilor cu grindină, vor primi 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului.
Solicitantul trebuie să dețină actul de constatare a pagubelor cauzate culturilor în anul 2023. De asemenea, potrivit hotărârii de guvern, cultivatorii de porumb trebuie: „să dispună de Raport statistic nr. 4-AGR «Totalurile semănatului pentru recoltă», înregistrat la organul teritorial pentru statistică, până la 3 iunie 2023. Totodată, plantațiile multianuale sa fie cu termen de funcționare utilă neexpirat, conform Catalogului mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului or. 941/2020.
Ajutorul va fi acordat solicitanților sub formă de plată directă per hectar de porumb afectat de secetă sau sub formă de cuantum. Formula poate fi văzută în documentul atașat și adaptată individual.
Important pentru solicitanți este că cererea trebuie să fie depusă în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării hotărârii. De asemenea, modelul de cerere poate fi văzut în documentul de mai jos.
„Din aceste 50 de milioane de lei, din raionul Cahul vor beneficia 185 de agricultori micro și mici care au actele la mână. Per total, numărul preliminar al agenților economici care vor beneficia este 402”, a spus ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, citat de Tv8.
Precizăm că la finele lunii ianuarie, mai mulți fermieri din raionul Cahul au semnat un demers către autorități în care cer să se ia măsuri de urgență pentru a evita falimentul lor.