Resurse și suport pentru mamele singure din Moldova. Ajutoare financiare și servicii de asistență

Resurse și suport pentru mamele singure din Moldova. Ajutoare financiare și servicii de asistență
© imagine-simbol

A fi mamă singură în Moldova vine cu provocări, dar există multiple resurse și ajutoare disponibile pentru a sprijini aceste femei în creșterea copiilor. Mamele singure pot accesa diverse ajutoare sociale oferite de stat, inclusiv alocația unică la nașterea copilului, alocația pentru întreținerea copilului și ajutorul social, destinat familiilor cu venituri sub nivelul minim de existență, informează ea.md

  • Alocație unică la nașterea copilului: Pentru copiii născuţi, începând cu 1 ianuarie 2024, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 20 000 lei pentru fiecare copil, născut viu.
  • Alocația pentru întreținerea copilului: Orice copil din Republica Moldova până la vârsta de 2 ani va beneficia de acest tip de indemnizație, în valoare de 1000 lei lunar.
  • Ajutorul social: Acesta este un sprijin financiar oferit familiilor care au venituri sub nivelul minim de existență. Mamele singure pot solicita acest ajutor prin intermediul autorităților locale.

Mamele singure au anumite drepturi legale în Moldova care le protejează împotriva discriminării și le oferă acces la diverse beneficii:

  • Concediul de maternitate: Conform Codului Muncii, femeile angajate, ucenicele și soțiile aflate în întreținerea salariaților beneficiază de concediu de maternitate, care include atât perioada prenatală, cât și pe cea postnatală. Concediul prenatal durează 70 de zile calendaristice, iar cel postnatal 56 de zile calendaristice. În cazurile de sarcină multiplă sau complicată, durata concediului prenatal poate fi extinsă la 112 zile, iar cel postnatal la 70 de zile. Concediul total poate varia între 126 și 182 de zile. După finalizarea acestuia, părinții, bunicii, rudele care îngrijesc copilul sau tutorii pot solicita concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani.
  • Protecția în cazul concedierii: În Moldova, legislația muncii protejează mamele singure împotriva concedierii pe motive legate de situația lor familială. Angajatorii nu au voie să concedieze mamele care sunt singure, cu excepția unor cazuri specifice prevăzute de lege.

Există diverse organizații non-guvernamentale și resurse online care oferă suport mamelor singure în Moldova. Aceste organizații pot oferi consiliere juridică, asistență psihologică, programe de mentorat și alte forme de sprijin.

Vezi lista organizațiilor și contactele acestora AICI.

Articole similare