Publică un anunț
piatasud.md

Rezultatele analizei dotării cu sisteme de apă și sanitație în instituțiile din regiunea Cahul

Rezultatele analizei dotării cu sisteme de apă și sanitație în instituțiile din regiunea Cahul

Centrul Național de Mediu a efectuat o analiză a situației curente și a nevoilor instituțiilor de învățământ din Cahul și Ungheni privind aspectele ce țin de dotarea cu sisteme de apă, sanitație, igienă și mediu. Prezentarea rezultatelor a avut loc în cadrul proiectului UNICEF „Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților tinerilor în domeniul apă, sanitație, igienă și mediu în regiunile cheie Cahul și Ungheni”, implementat de către Centrul Național de Mediu, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP Moldova și UNICEF.

Procesul de evaluare a inclus recomandările UNICEF oferite în urma unei evaluări naționale voluntare din perioada octombrie 2023 – februarie 2024 privind facilitățile de alimentare cu apă, sanitație și igienă în școlile din Moldova.

În cadrul procesului de evaluare au participat 89 de instituții de învățământ, dintre care 43 din raionul Cahul. La evaluare au participat reprezentanți ai managementului, ai cadrelor didactice, ai personalului auxiliar și, implicit, elevii de toate grupele de vârstă: primar, gimnazial și liceal.

„Aceste date nu trebuie tratate drept un verdict, ci ca un autodiagnostic ce ar îndruma/ghida instituțiile la ce poate fi schimbat, pe ce să se concentreze: fie că este vorba de asigurarea școlii cu apă potabilă, fie – despre găsirea unei soluții de tratare/filtare  a apei folosite în cantinele școlare sau despre reabilitarea blocurilor sanitare. Este important să se pună în practică datele și recomandările oferite de către Centrul Național de Mediu pentru a îmbunătăți gradual situația”.

„Evaluarea efectuată este o primă etapă a proiectului pe care îl implementăm. Ulterior vor fi selectate 20 de școli ce vor beneficia de suport în ceea ce privește educația de mediu, cu implicarea copiilor, părinților și a întregii comunități, în vederea îmbunătățirii cunoștințelor și abilităților de utilizarea apei și a metodelor de economisire a acesteia, de conștientizare a impactului asupra surselor de apă, practicile sanitare și igiena personală, inclusiv aspectele sensibile legate de gen”, a relatat Elena Culighin, președinta Centrului Național de Mediu.

La finalul evenimentului, Jana Midoni, Ofițer în Programele de Educație UNICEF, a menționat că inițiativa implementată de Centrul Național de Mediu și UNICEF este o oportunitate prin care instituțiile de învățământ își pot consolida capacitățile și pe care ulterior o pot valorifica pentru accesarea fondurilor adiționale, realizând proiecte similare pe viitor.

Proiectul UNICEF „Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților tinerilor în domeniul apă, sanitație, igienă și mediu în regiunile cheie Cahul și Ungheni” este implementat de Centrul Național de Mediu, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP Moldova și UNICEF. 

Articole similare