Rodica, fata care păstrează tradițiile
Rodica este studentă, și una dintre puținele meșteșugărițe din raionul Cahul. A prins îndeletnicirea de la bunica, iar acum de una singură coase și brodează ii, fuste naționale, dar și țese la război.
„ Mă uitam la bunica cum brodează, cum tricotează, și îmi părea foarte interesant. La scoală am început să învățăm cum să coasem și totodată am învățat și de la bunica cum se fac ciorapi, ilicele. Eu când veneam la bunica, mă uitam, mă așezam lângă dânsa și mă uitam cum cose, cum brodează, cum tricotează. Ea și învață că o sa-ți trebuiască să-ți mai tricotezi ceva un ciorap, un ilicel ,mai ales acum iarna când e frig. Când eram mici bunica ne tricota ilicele. Ne plăcea că erau frumoase, calde de diferite culori” ne declară Rodica.
Învață muzica la Universitatea din Taraclia, pentru a fi mai aproape de casă, și a avea posibilitatea de a se ocupa de ceea ce-i place. Lucrează mult, cu sârguință și dăruire. Spune că meșteșugăritul e o oportunitate pentru tineri de a câștiga un ban, dar și de a păstra un obicei străbun.
„Tinerii ar trebui să învețe pentru a nu dispărea tradiția aceasta de a broda, de a țese. Că dacă dispare ap gata, nu mai este. Se caută mai ales țoale țesute la război se caută și în țări străine. Știu să brodez o fustă, o cămașă, o batistuța. Ocupația aceasta aduce și un venit oarecare. Depinde de el, dacă e greu desenul trebuie mult timp. Trebuie să fii atentă, să nu scapi vre-o cruciuliță să nu greșești ceva. Sau când croiești o ie, trebuie să fii atent la masuri.Ca să brodez această ie chiar îmi trebuiește 2-3 săptămâni. Depinde și de timpul care îl am acum dacă mai sunt și la școala mai puțin timp am pentru iile asta ca să le brodez ornamentele. Acest desen e mai greu, sunt și mai simple, și mai repedea se fac. Le-am luat din cărți, are bunica cărți acasă cu toate desenele, de diferite culori. Acolo am văzut,care mi-a plăcut l-am luat” a mai adăugat tânăra meșteșugăriță.
Vrea să absolvească universitatea și să revină în sat, să învețe copii. Crede în viitorul acestei țări și în viitorul ei aici, în Moldova.
„Viitorul meu îl văd aici în Moldova, aici aproape de casă nu vreau sa plec mai departe. Nu mă simt așa de comod în altă țară decât aici in Moldova. Am fost pe 2,3 zile dar mă trage acasă, nu pot în altă țară. Îmi palce mai mult acasă, nu vreau în străinătate” a punctat Rodica
.Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Implică-te, e simplu!” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul programului „Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, și co-finanțat de Uniunea Europeană.
Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.