Publică un anunț
piatasud.md

UE// Antreprenoare din Cahul despre granturile EU4Moldova: Ne-ar permite să le mărim salariile lucrătorilor. VIDEO

Ala Vatov este beneficiara unui grant în valoare de 28 750 Euro din partea Uniunii Europene. Compania pe care o conduce ”FPC ALMA” S.R.L., se specializează în producerea pavajului vibropresat și a altor articole din beton, lucrări de construcții. Investiția constă din procurarea unei stații de producere a betonului care va dubla capacitatea de producere, va reduce costurile și va genera 10 locuri noi de muncă.

„Suntem afacere de familie, lucrăm cu toții în cadrul întreprinderii începând de la părinți și copiii tot sunt implicați în proces” ne spune Ala.

Au apelat la apelul de granturi lansat în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni cheie pentru a dezvolta afacerea și a avea posibilitatea să creeze noi locuri de muncă. 

„Nu reușim să satisfacem toată cererea care este la Cahul. Ceea ce producem noi pe zi: de la 180-200 m2 de pavaj, în dependență de condițiile meteo și alte aspecte, nu este suficient. Am hotărât că accesând acest grant să mărim capacitatea de producție până la 400 m2 de pavaj  pe zi” ne-a mai spus antreprenoarea.

Acum sunt în așteptarea utilajului care l-au inclus în aplicația de grant, un complex modern de producere a materiei prime pentru pavaj, inclusiv  o betonieră cu capacitate mare. Sunt în proces de achiziționare și a paletelor din lemn folosite în procesul tehnologic, ceea ce reprezintă și cofinanțarea la acest proiect. 

„Aceasta ne-ar permite să ieșim din credite, dar și în același timp pentru lucrători să le mărim salariile pentru că înțelegem că este o perioadă destul de dificilă. E foarte greu să găsești muncitori” .

La moment în întreprindere, nemijlocit în procesul de producție sunt implicați 6 angajați, iar o dată implementat proiectul, numărul acestora ar urma să depășească cifra 11.

„Singur procesul de producere este unul ce necesită mai multă forță de muncă, avem paletele tehnologice pe care iese pavajul crud și apoi trebuie să le schimbăm de pe un palet pe altul. Acești muncitori ne-ar permite să mărim viteza de producție și anume ce ține de împachetare. Vrem să mărim și numărul de palete tehnologice. 

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare