Rodica Pănășescu: „Nu va fi niciodată război, ură, răutate atât timp cât va fi artă!”
Situația pandemică a pus în impas lucrul în diferite domenii. Arta a fost una dintre cele mai afectate sfere de activitate. Situația din domeniul culturii este complicată deoarece au fost interzise manifestările culturale și alte activități tematice. Despre activitatea Palatului de Cultură ne-a relatat Rodica Pănășescu, directoarea Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” mun. Cahu, în cadrul emisiunii inDirect.
„Oamenii de artă sunt deschiși și extraverți, comunicabili. Situația a devenit mai complicată când au fost nevoiți să-și caute alte posibilități pentru a-și întreține familia. Am fost puși în condiția când trebuie să schimbăm conceptul de predare și aducerea în masă a artei. În contextul când a fost atât de rapidă schimbarea a fost dureros și dur. Mulți din artiști au fost nevoiți să plece peste hotare , multe orchestre de nivel național s-au deformat. Să fii un om de artă este o muncă nu doar îndelungată, dar de-o viață, începând de mic copil, ca la un moment dat să te oprești și să te gândești că gata”, susține Rodica Pănășescu.
Directoarea Palatului de Cultură ne-a declarat că Ansamblul Profesionist de Muzică și Dans „Izvoraș” și-a reluat activitatea începând cu 15 august, a reușit să se conforme după cerințe. Deasemeni, începând cu 15 septembrie și-a reluat activitatea toate colectivele din Palatul de Cultură: ansamblul „Nufărul”, „Bobocelul”, „Iuventa”, „Majoretele”, studioul teatral „Masca”, clubul de șah, clubul „Mâini dibace”.
„Pot spune cu certitudine că nu va fi niciodată război, ură, nu va fi răutate atât timp cât va fi arta. Noi vom munci pentru a readuce în sufletele oamenilor încrederea în ziua de mâine, să-i motivăm. Noi suntem capabili să revenim la o viață normala și noi oamenii de artă suntem mesagerii acestei misiuni”, afirmă Rodica Pănășescu.
În pofida situației impusă de pandemie, a fost și o experiență pentru a găsi și alte metode de activitate. Astfel, Rodica Pănășescu ne-a declarat că pentru viitor planifică desfășurarea evenimentelor în regim online.
„Am procurat utilaj care ne permite să translăm evenimentele live, și în holul Palatului de Cultură pentru evenimentele la care numărul spectatorilor este mai mare decât capacitatea salei de festivități. Avem în plan să renovăm hainele scenice, să procurăm lumini și utilaj sonor. Deasemeni plănuim să înfrumusețăm scena cu utilaje moderne, leduri, ecrane speciale. Treptat vor fi rezultate. Avem un proiect bine determinat și pentru amenajarea spațiului în jurul Palatului de Cultură, vom face o zonă de odihnă, un mini parc, o alee cu sakură”, punctează Rodica Pănășescu, directoarea Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” al mun. Cahul.
Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.