Spînu admite că prețul la gazele naturale ar putea crește. Guvernul caută noi soluții de suport a populației
Într-o conferință de presă, Andrei Spînu a declarat că prețul gazelor ar putea crește în următoarea perioadă din cauza crizei gazelor create la nivel internațional. Guvernul caută soluții privind măsuri de sprijin suplimentar a populației.
”Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european vor coborî definit și va exista o stabilitate. Nu este o criză a Republicii Moldova ci este o criză la nivel european și care afectează din păcate țara noastră în mod direct, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu”.
În luna noiembrie, prețul de piață a fost de $1.104 pentru 1000 m3 iar Republica Moldova a plătit $456 dolari ceea ce este cu 56% , iar în decembrie prețul de piață a fost de $986, Moldova achitând cu 54% mai puțin sau $450 de dolari. În ianuarie, prețul mediu de piață conform indexului bursier a constituit $1.359 în timp ce Moldova va achita cu 52% mai puțin sau $646.
Deasemenea vicepremierul a specificat că în comparație cu prețul de pe piață, Republica Moldova are un contract ”bun”. Calculând prețul din ultimele trei luni ne arată că economiile la prețul de bursă a gazelor naturale pentru Moldova a fost de peste 330 mln $, aproximativ 6 miliarde de lei.
”Guvernul înțelege că prețul gazelor chiar și în condițiile date este extrem de mare pentru cetățenii Republicii Moldova. Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor, le înțelegem, știu foarte bine că oamenii privesc cu mare îngrijorare riscul creșterii suplimentare al tarifelor la gaze. Din acest motiv încercăm să identificăm toate alternativele posibile. În acest sens avem de făcut două lucruri: Moldovagaz să găsească soluții pentru achita gazul, pentru luna ianuarie, din informația pe care o dețin, până la sfârșitul acestei săptămâni va achita integral consumul de gaz în luna decembrie, pentru întreaga țară pe luna decembrie, nu sunt probleme. Va fi achitat până la sfîrșitul acestei săptămâni.
Ieri am discutat cu domnul Alexey Miller în încercarea de a avea o amânare de cel puțin 10 zile în care Moldovagaz să plătească avansul pentru luna ianuarie. Pentru luna ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite 63 de milioane de dolari. Sunt și alte mecanisme prin care Moldovagaz ar putea fi ajutată să achite avansul pentru luna ianuarie. Una dintre soluții ar fi amânarea cu câteva zile a avansului, a mai menționat Andrei Spînu”.
Moldovagaz analizează și opțiunea de ridicarea a tarifului pentru a acoperi achitările.
„Guvernul analizează soluția de a mări compensațiile astfel încât cetățenii să nu suporte creșterea mare de tarif din luna ianuarie”, a adăugat acesta, precizând că după data de 20 ianuarie, va fi mai clar dacă este necesară creșterea tarifului.
Vezi și Premier Energy cere majorarea tariful până la 2,79 lei/ kWh