Începând cu anul 2024, Serviciul de Comandă Mobilă este disponibil în toate raioanele Republicii Moldova, deși la începutul acestui an era disponibil doar în 18 raioane. Serviciul este deosebit de important pentru persoanele cu dizabilități. O echipă de specialiști se mută într-o casă unde există oameni care au nevoie de servicii de recuperare, reabilitare și incluziune. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a făcut declarații în acest sens.
Potrivit acestuia, reforma RESTART este concepută pentru a extinde și îmbunătăți accesul la serviciile sociale.
"Principalele investiții au fost necesare pentru colegii din prima linie. Astfel, au fost achiziționate 98 de mașini, toți asistenții sociali au la dispoziție computere, tablete și acces la internet. A fost creat și Centrul Digital pentru Inovații Sociale. Modul în care sistemul de asistență socială oferă sprijin familiilor aflate în situații dificile este mai bine monitorizat", a spus Buzu.
Ministrul a clarificat că la începutul anului 2024 erau înregistrate circa 3.200 de cazuri în baza de date națională, iar la sfârșitul anului această cifră este de 27 de mii.
"Estimăm că trebuie atinse 60.000 de cazuri, iar acesta va fi obiectivul nostru pentru 2025. Un alt serviciu foarte important este Serviciul de Asistență Socială la Domiciliu, în care numărul beneficiarilor a crescut cu 900 de persoane, fără a cheltui bani suplimentari de la bugetul de stat. În prezent, există aproape 14.000 de beneficiari în toată țara, cel mai mare număr din ultimii ani. Serviciul este destinat persoanelor în vârstă singure. Asistenții sociali vin acasă și ajută la igiena personală, gătit, cumpărături etc.", a spus Alexei Buzu.
Prioritatea ministerului este protecția copiilor.
"Numărul specialiștilor în domeniul protejării drepturilor copilului s-a triplat: pe lângă 46 de specialiști, au fost implicați 150 de specialiști noi. La începutul anului 2024, doar 44% dintre copiii ai căror părinți erau în străinătate aveau tutela stabilită - o formă de protecție juridică pentru copii. La sfârșitul anului, această cifră a crescut la 93%", a spus Alexei Buzu.
În 2024, alocația pentru nașterea unui copil a fost dublată și a ajuns la 20.000 de lei. În 2022 a fost instituită o alocație lunară de 1.000 de lei pentru fiecare copil până la 2 ani, indiferent dacă părinții sunt asigurați sau nu. Pentru prima dată în 2024, aceste beneficii au fost atribuite automat, fără o cerere din partea părinților, a explicat Buzu.
De asemenea, potrivit ministrului, s-au făcut pași importanți pentru a preveni violența împotriva femeilor și pentru a asigura un răspuns mai adecvat și mai eficient la cazurile de violență. "Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței în Familie și a Violenței împotriva Femeilor și-a început activitatea. Totodată, pentru prima dată, a fost creat postul de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor", a spus Alexei Buzu.
În 2025, ministerul va continua să sprijine persoanele cu nevoi speciale, să lupte pentru drepturile fiecărui copil aflat în sărăcie sau abandonat, precum și să consolideze sistemul de protecție socială, a asigurat șeful departamentului.