Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, marcând un moment istoric în procesul de formare a României Mari. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România, urmată, spre sfârșitul aceluiași an, de Ardeal, Crișana, Banat, Maramureș și Bucovina. Astfel, la 1 Decembrie 1918, s-a desăvârșit unitatea națională a tuturor românilor.
Pentru a comemora acest eveniment, România sărbătorește anual, pe 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România. Această zi a fost oficializată printr-o lege promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 27 martie 2017.
Unirea Basarabiei cu România a fost rezultatul unui context politic și social favorabil, determinat de destrămarea Imperiului Rus în urma Revoluției din 1917. În acea perioadă, Basarabia și-a proclamat autonomia și, mai apoi, independența față de Rusia, deschizând calea unirii cu România. Decizia istorică a fost adoptată cu 86 de voturi pentru, 3 împotrivă și 36 de abțineri de către membrii Sfatului Țării, forul legislativ al Basarabiei de atunci.
Acest moment este considerat un act de dreptate istorică pentru românii basarabeni, care și-au reafirmat identitatea națională și apartenența la spațiul cultural și lingvistic românesc. De-a lungul timpului, Unirea din 1918 a fost un simbol al luptei pentru unitate națională și un ideal reamintit constant în cultura și istoria românească.