Publică un anunț
piatasud.md

Superstiții culinare de Anul Nou în lume

Superstiții culinare de Anul Nou în lume

Peste tot în lume, mâncărurile au o încărcătură simbolică de Sărbători, fie că este Paşte, Crăciun sau Anul Nou, tradiţia spune că e bine să consumăm anumite alimente şi preparate pentru a avea parte de prosperitate şi sănătate.

Pentru masa de Revelion există multe superstiţii culinare în toată lumea. Unele mâncăruri sunt asociate cu norocul şi bunăstarea, de aceea se spune că e bine să le consumi la trecerea dintre ani. 

În Grecia, de Anul Nou se mănâncă o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.

Un obicei spaniol de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. De asemenea, pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi strecura verigheta în cupa de şampanie şi de a ciocni.

Un obicei similar există şi în Portugalia, cu diferenţa că aici sunt preferate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, trebuie înghiţite 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.

În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.

În noaptea de Anul Nou, italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă.

În Israel masa cuprinde obligatoriu fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.

În SUA, tradiţia spune că legumele verzi sunt mâncarea ideală pentru Revelion, deoarece seamănă cu banii (dolarii bancnote au o nuanţă verzuie – n.r.).

Mai la Sud, în Mexic, fasolea boabe este asociată cu banii, deorece boabele sunt rotunde, la fel ca monedele. Pe de altă partea, fasolea e o leguminoasă nelipsită din dieta mexicanilor, aşa că era firesc să o regăsim şi la mesele de Sărbători.

Peştele este cel mai consumat aliment în noaptea de Anul Nou. Fie că vorbim de antreuri, de salate, feluri principale sau ciorbe, el este nelipsit. În ce constă superstiţia legată de peşte? Se spune că solzii peştelui, care sunt rotunzi ca monedele, îţi vor aduce câştiguri financiare. Dacă mănânci peşte în această noapte, vei aluneca printre necazuri aşa cum înoată peştele în apă. 

Articole similare