Publică un anunț
piatasud.md

Tariful la energia electrică ar putea crește la peste 3 lei/kWh!

Tariful la energia electrică ar putea crește la peste 3 lei/kWh!

Tariful la energia electrică se va majora inevitabil în următoarea perioadă, iar după 1 aprilie, când expiră contractele de livrare a energiei electrice, prețul electricității ar putea exploda la peste 3 lei/kWh.  Informația a fost confirmată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în platoul Jurnal TV.

„Acesta este un caz optimist. Prețurile în regiune sunt de 4-5 ori mai mari față de cât avem noi acum”, a specificat Spânu, transmite tv8.md

Tarifele la energia electrică urmau să fie revizuite în ziua de miercuri, 16 februarie, însă, pe ultima sută de metri, ANRE a anunțat amânarea ședinței.

Conform proiectului publicat, anterior de ANRE, tariful energiei livrate de Premier Energy urma să crească de la 1,51 lei la 2,16 lei pentru consumatorii casnici. De asemenea, urma să fie majorat și tariful stabilit pentru consumatorii casnici racordați la rețeaua RED Nord, cu până la 2,42 de lei.

Potrivit lui Spînu, în condițiile în care, la sfârșitul lunii martie, expiră contractele de achiziție a energiei electrice, iar licitațiile pentru semnarea contractelor noi de achiziție au și început deja, la ora actuală, se încearcă identificarea unei soluții de compromis pentru a nu permite creșterea exagerată a tarifelor începând cu 1 aprilie.

„În acest sens, de mai mult timp suntem  în discuție cu toți operatorii de pe această piață, să vedem dacă putem găsi o soluție prin care să nu permitem o creștere galopantă și vorbesc aici despre dublarea, triplarea sau chiar mai mult a prețului la energia electrică. Nu pot să confirm că discuțiile s-au încheiat, am discutat și cu companiile  din domeniul energetic, am discutat și cu ANRE. Am discutat cu toată lumea. O decizie finală ar trebui să fie adoptată în următoarele zile sau, cel târziu, săptămâna viitoare”, a spus Andrei Spînu.

Decizia finală depinde, în mare parte de rezultatul negocierilor cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Guvernul încearcă să obțină, pentru anul curent, același preț de livrare a energiei electrice. Miercuri, 16 februarie, reprezentanții Centralei de la Cuciurgan au declarat că întreprinderea se angajează să livreze energie electrică la prețul actual de 5,35 de cenți SUA pentru un kWh, încă un an de zile – de la 1 aprilie 2022 și până pe 31 martie 2023.

În acest caz, tarifele la energia electrică ar putea să crească nesemnificativ și să includă doar devierile negative acumulate de furnizori în perioada de iarnă. Dacă nu se reușește menținerea tarifului actual, după 1 aprilie intrăm în „cel mai optimist scenariu”.

„Această opțiune este pe masă, ar putea să se confirme dar rămâne să avem o decizie finală. În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Centralei de la Cuciurgan,  există această deschidere urmează să se confirme. Noi înțelegem contextul în care suntem și ne-am putea aștepta la alte decizii, însă, eu sper că toată lumea să fie rațională și să luăm cele mai bune decizii”, a menționat Andrei Spînu.

Dacă părțile reușesc să ajungă la un compromis, autoritățile de la Chișinău  ar putea să oprească licitațiile de achiziție a curentului electric și, în acest fel, să renunțe practic la intenția de procurare a energiei din cel puțin două surse, așa cum prevăd și modificările legislative aprobate, recent, în acest sens.

Amintim că, acum o săptămână, directorul general al Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, Valentin Trubcianin, declara că „odată cu majorarea prețului gazelor naturale, și costul energiei electrice ar trebui să crească și să crească dublu”.

Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, deţinută de grupul Inter RAO EES din Rusia, asigură 80% din necesarul de electricitate în Republicii Moldova.  

Articole similare