Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Pregătiți ghetuțile?

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Pregătiți ghetuțile?

Sfântul Nicolae este cunoscut ca un daruitor generos, iar tradiția aduce cu sine momente de bucurie și surprize.

Copiii și adulții așteaptă cu nerăbdare să găsească ghetele sau cizmele umplute cu fructe, dulciuri și mici cadouri, lăsate de Sfântul Nicolae în noaptea de 18 spre 19 decembrie (pe stil vechi).

Pentru copilașii care nu s-au comportat exemplar în timpul anului găsesc în ghetuțe o nuielușă. Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți, primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr. Se spune că dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.

Conform tradiției populare, ziua de Sfântul Nicolae este considerată momentul de debut al iernii. În fiecare an, pe data de 19 decembrie, se spune că Moș Nicolae își clatină barba căruntă, anunțând astfel începutul primului strat de zăpadă.

Absența ninsorii în această zi este interpretată ca un semn al „întineririi” lui Moș Nicolae și prezice o iarnă blândă și fără ninsori abundente.

Conform convingerilor populare, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și oferă o privire către lumea noastră, Sfântul Nicolae este susținut că poate fi zărit stând la dreapta lui Dumnezeu, pentru o scurtă clipă.

Cei a căror zi de onomastică coincide cu sărbătoarea Sfântului Nicolae primesc tradițional mesaje sau urări sincere de la cei dragi, marcând astfel momentul special al sărbătoririi numelui lor în spiritul acestei tradiții.

Articole similare