Transportatorii interurbani ar putea lua călători și înafara autogării
Operatorii rutieri interurbani ar putea avea dreptul de a lua călători și de la stații publice care sunt la o distanță mai mare de 1000 metri de autogară. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament.
În prezent, normele legale spun că operatorii rutieri care efectuează operațiuni de transport rutier au obligațiunea să asigure îmbarcarea persoanelor, din localităţile unde sunt autogări numai de pe teritoriul autogărilor, cu excepția transportului rutier în trafic local și municipal. Din localităţile unde nu există autogări – numai din staţiile publice, iar în lipsa acestora (cu condiţia includerii localităţii în graficul de circulaţie), din locurile care să asigure securitatea persoanelor transportate.
Autorii proiectului spun că distanța de la autogară de 1.000 metri este calculată pentru a oferi siguranță în activitatea economică atât autogării cât și interesului călătorilor, totodată este o unitate de măsură pentru aplicarea tarifului la călătorie.
În nota informativă a proiectului se aduce exemplul municipiului Chișinău, care o suprafață mai mare decât alte localități și la efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate interraionale, călătorii sunt obligați să efectueze îmbarcarea din autogară fapt ce creează dificultăți atât pentru călători cât și pentru agenții transportatori.
În prezent, transportul rutier de persoane prin servicii regulate raionale și interraionale au un tarif de 70 bani/km pentru un pasager pentru categoria I de confort și 60 bani/km pentru un pasager, pentru categoria II de confort. Tarifele respective sunt aplicate din 1 ianuarie 2020.