Publică un anunț
piatasud.md

UE a amânat până în 2024 plata obligatorie a 7 euro pentru un permis de călătorie fără viză

UE a amânat până în 2024 plata obligatorie a 7 euro pentru un permis de călătorie fără viză

Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene a modificat data limită pentru sistemul ETIAS, care impune călătorilor din țări fără viză să plătească o taxă de 7 EUR la fiecare trei ani pentru a-și autoriza călătoria.

În luna ianuarie data lansării sistemului ETIAS era 2023, atunci din 27 februarie aceasta a fost modificată cu 2024.

Uniunea Europeană încă din 2016 a adoptat o decizie despre traversarea frontierelor de către cetățenii țărilor care au dreptul de călătorie fără vize pe teritoriul UE. În 2018 Parlamentul European a adoptat o lege prin care a specificat noile condiții, astfel sistemul a fost numit ETIAS.

Perioada de lansare a sistemului deja a fost amânat de câteva ori, unul dintre motive sunt resurse financiare adăugătoare necesare și în legislația tehnică, care a fost aprobată în 2021. Atunci la Bruxelles se aștepta ca sistemul ETIAS să fie pornit la începutul anului 2022, dar au fost amânate de câteva ori datele.

Noul sistem presupune ca pentru intrarea în spațiul UE cu pașaportul biometric va fi posibil doar cu o înregistrare prealabilă (autorizație) în sistemul ETIAS.

Autorizația va costa 7 euro și va fi valabilă pentru 3 ani, astfel nu veți avea nevoie de înregistrare repetată în această perioadă. Uniunea Europeană menționează că aceasta nu este un analog a vizei, astfel încât nu e nevoie de indicat scopul vizitei sau prezentarea documentelor adăugătoare, cum ar fi confirmarea veniturilor, statut și altele.

Articole similare