UE// Cavarmaua de Slobozia Mare va ajunge în curând pe piața locală

Au investit banii de la nuntă în achiziționarea oilor. Așa a început afacerea în domeniul oieritului a familiei Bratu din s. Slobozia mare, raionul Cahul. 

La început aveau câteva. mioare, acum au peste 200 de capete, iar potrivit Marcelei Bratu, produsele pe care le fac sunt la mare căutare. 

Mai nou, au decis să producă cavarmaua, un gen salam fabricat din carne de oaie, după toate normele sanitare, pentru a putea ieși pe piața locală cu acest produs.   

„Începând să mergem la târguri, am observat că produsul nostru (cavarmaua n.r.) este foarte apreciat de consumatori, un produs natural. De aici a venit un start oarecare ca să aplicăm la proiectul GAL pentru a face produsul nostru în condiții igienice și conform condițiilor ANSA” ne declară Marcela Bratu.

În fiecare an se face o revizie a animalelor, iar cele care nu sunt productive pentru lapte sunt sacrificate. Acum, grație suportului financiar din partea GAL „Lunca Prutului de Jos”, în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni Cheie, familia Bratu își poate dezvolta afacerea și crea un produs natural, după rețeta tradițională, dar care corespunde tuturor cerințelor sanitare.    

„Acest proiect pentru noi a venit ca o gură de oxigen, sunt foarte benefice deoarece noi cu banii noștri proprii nu reușim să facem așa investiții doar ce vedeți ridicată e construcția. Ce ține de utilaj nu era să ne putem permite deoarece suntem la început de drum. 

Proiectul constă în procurarea utilajului pentru prelucrarea cărnii de oaie și producerea efectivă a cavarmălii, dar și amenajarea camerei de sacrificare și a zonei de producere cu gresie și faianță. 

„Aici va fi camera de sacrificare a animalelor, iar aici e camera unde se va produce cavarmaua, așa și se numește Cavarma de Slobozia Mare ”Miorița” ne spune Marcela.

Potrivit acesteia, Cavarma de Slobozia Mare ”Miorița” se deosebește prin faptul că este preparată doar din carne naturală în propriul ei suc și seu. Adaosuri se fac doar de boiaua de ardei roș și sare.

„Grație proiectului vom capsa cavarmaua cu un aparat special iar prepararea acesteia se va face la o plită modernă cu hotă și frigidere profesionale” punctează Marcela.

Proiectul familiei Bratu din Slobozia Mare este pe ultima sută de metri. Acum se finisează lucrările de amenajare a camerei de sacrificare și dotarea zonei de producere. Potrivit acestora, ei planifică să realizeze și un master clas pentru a arăta cum se prepară o cavarma autentică, ca la Slobozia Mare. 

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare