Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Condiții mai bune pentru tinerii de la Giurgiulești pasionați de robotică cu suportul UE

Liceul „Mihai Sadoveanu” din s. Giurgiulești, raionul Cahul este o instituție care dezvoltă cu pași rapizi capacitățile elevilor în domeniul programării roboților. 

Echipa de robotică a Liceului a adus numeroase premii de la competițiile naționale, iar potrivit administrației, circa 30% din elevi frecventează cercul de robotică din cadrul liceului. 

Clasele unde au loc lecțiile practice a elevilor au fost recent renovate grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul GAL Lunca Prutului de Jos.   

„În cadrul apelului Grupului de Acțiune Locală ”Lunca Prutului de Jos”, L.T. ”Mihai Sadoveanu” din satul Giurgiulești a aplicat cu un proiect ce ține de dotarea și lucrările de reparație de modernizare a spațiului pentru Clasa Viitorului. Am realizat lucrări de reparație conform design-lui proiectului și s-a dotat cu SMART TV și laptop-uri care facilitează desfășurarea orelor de robotică” ne-a declarat Silvia Machedon, directoarea Liceului ”Mihai Sadoveanu”, s. Giurgiulești. 

Directoarea Liceului ne-a mai declarat că implementarea acestor proiecte sunt un plus valoare și pentru localitate. Atunci când a apărut idea de proiect, s-au mobilizat cetățenii localității, diaspora pentru colecta cofinanțarea pentru realizarea lucrărilor de reparație.

„Știm că astăzi copiii se nasc digitali și digitalizarea procesului educațional este unul din obiectivele instituției noastre. În urma implementării acestui proiect și dotării spațiului a crescut interesul pentru robotică. Elevii au solicitat disciplină opțională robotica, fapt care a facilitat participarea echipelor liceului la concursurile First Lego League în ultimii trei ani”.  a punctat Silvia Machedon

Elevii sunt încântați de lecțiile de robotică și de faptul că le practică în condiții moderne 

„Vin la robotică pentru că avem posibilitatea de a crea, de a face ceva frumos și de a ne implica. Programarea e ceva mai complicat dar construcția e ceea ce îmi place și pot să fac” ne-a spus Gheorghe Ghidu, elevul Liceului ”Mihai Sadoveanu”, s. Giurgiulești.

Jana Badica, o altă elevă a liceului ne-a spus căpractică robotica și continuă să vină la ore  deoarece dezvoltă foarte mult creativitatea, gândirea critică și cumva printr-o formă foarte inovativă se dezvoltă personal.

„Fetele se pot descurca cu ușurință mai ales că este și partea de proiect în care noi ne implicăm la maxim, venim cu idei inovatoare. Cred că atât la masă (unde au loc exercițiile n.r.) atât și la proiect fetele se descurcă mult mai bine, chiar la fel de bine  deoarece noi avem capacitatea asta să gândim mult mai liber. Robotica mă va ajuta să gândesc logic și mereu să fiu deschisă noilor oportunități” ne-a mai spus Jana.

Olga Neculseanu, profesoara de informatică a Liceului ghidează tinerii pentru ca aceștia să însușească cât mai multe, dar și să atingă performanțe. Ne-a spus că lecțiile sunt frecventate de circa 50 de elevi.

„Avem două echipe care se pregătesc pentru concurs de juniori și seniori și încă una de la clasele primare care se pregătesc de First Lego League. Începând de la istoria roboților, senzori care sunt folosiți pentru programarea unui robot, ne învățăm să mișcăm robotul e un fel de inițiere în programare ceea ce ne vine foarte ușor atunci când începe programarea la lecțiile de informatică” ne-a declarat Olga Neculseanu.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ

Articole similare