UE// Medicii din Cahul vor examina mai eficient nou-născuții la domiciliu, grație suportului Uniunii Europene
Peste 150 de asistenți și asistente medicale din raionul Cahul au primit truse cu echipamente de antropometrie, care includ o geantă textilă pentru cântărirea copilului, un cântar portabil, un stadiometru și o bandă de măsurare.
Trusele au fost transmise în această săptămână medicilor din Cahul în cadrul unui eveniment festiv.
„Este foarte benefică această donație, mai ales la momentul actual când avem pandemie. Aceste truse medicale pentru asistenții medicali sunt foarte importante. Cunoaștem că în primele trei luni de zile noi monitorizăm copiii și cu aceste utilaje antropometrice deja nu m-ai vin ei la noi la centru dar ne deplasam noi la ei la domiciliu. Efectuăm toate măsurările necesare și comunicăm mămicii toată informația și vedem cum se dezvoltă copiii în primele luni de zile din viață” a menționat Alexandru Hagioglo, Șeful Centrului Medicilor de Familie Cahul
Asistentele și asistenții medicale/medicali vor folosi aceste echipamente în timpul vizitelor la domiciliu a familiilor cu copii de vârstă mică.
„Acest program a fost lansat la sfârșitul anului 2019 și are o durată de 5 ani iar bugetul total fiind peste 23 mln euro. Acești bani sunt direcționați pentru a susține dezvoltarea Regiunilor-Cheie Cahul și Ungheni de creștere economică, incluzivă și durabilă în ambele regiuni. Inițiativele pe care le implementează UNICEF Moldova în acest program, scopul este de a îmbunătăți calitatea și performanțele serviciilor sociale dedicate copiilor și adolescenților din ambele regiuni” a declarat Viorica Volovei, reprezentanta UNICEF Moldova.
Vladimir Calmîc, vicepreședintele raionului Cahul a menționat că acest ajutor e foarte binevenit și administrația publică locală simte atenția din partea Uniunii Europene oferit Moldovei și în special pentru raionul Cahul.
„Am primit un ajutor din partea UNICEF și Uniunea Europeană prin oferirea echipamentelor necesare personalului medical care monitorizează copiii nou-născuți. Nu este primul ajutor pe care îl primim și suntem foarte recunoscători pentru această contribuție or prietenul la nevoie se cunoaște. Sper că acest echipament va fi folosit anume conform destinației prevăzute pentru a avea copii sănătoși, a declarat Vladimir Calmîc.
Asistentele medicale din cadrul CMF Cahul au prezentat în cadrul evenimentului și modul de utilizare a truselor recepționate.
„Uniunea Europeană a sprijinit continuu sistemul medical din Republica Moldova și în special în timpul pandemiei. Probabil că știți despre faptul că atunci când timpurile au fost mai complicate prin platformele UE au fost procurate echipamente medicale dar și vaccinuri prin intermediul platformei COVAX. Chiar dacă proiectul la care suntem noi astăzi aici are un buget mic dar este unul de suflet. Acesta va permite asistenților medicali și medicilor de familie să viziteze la domiciliu bebelușii” a declarat Victoria Neaga, repezentanta Delegației UE în Republica Moldova.
A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.