Publică un anunț
piatasud.md

Un centru de reintegrare socială pentru copii/tineri orfani sau rămaşi fără îngrijirea părintească a fost inaugurat la Cahul

Un centru de reintegrare socială pentru copii/tineri orfani sau rămaşi fără îngrijirea părintească a fost inaugurat la Cahul

Centrul de reintegrare socială „Casa Mea” a fost inaugurat marţi, 15 septembrie, în oraşul Cahul.

Acesta este destinat copiilor şi tinerilor orfani sau rămaşi fără ocrotire părintească, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 23 de ani, care, la momentul ieşirii din îngrijirea alternativă, au şanse reduse de a se integra în familie şi comunitate.

Centrul  are o capacitate de 8 locuri şi va presta atât servicii de cazare şi îngrijire, cât şi servicii de asistenţă socială, psihologică şi orientare profesională. Centrul de reintegrare socială este parte componentă a Complexului de servicii sociale „Împreună”, creat ca urmare a reorganizării Gimnaziului-internat din oraşul Cahul, proces susţinut de AO „Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/.

Prezent la eveniment, Ion Groza, Preşedintele raionului Cahul a felicitat tinerii şi cadrele didactice cu inaugurarea centrului şi a mulţumit partenerilor interni şi externi care au contribuit la inaugurarea acestui centru. 

„Voi nu sunteţi nu doar viitorul, voi sunteţi şi prezentul ţării noastre. Vreau să vă încurajez personal, să aveţi această dorinţă ca să munciţi, să învăţaţi, să aveţi un viitor care, intr-o măsură, depinde şi de voi personal” sa adresat Domnu Groza beneficiarilor centrului. 

Din partea Consiliului raional, domnul Preşedintele a adus in dar un set de mingi şi rechizite şcolare. 

„Lucrurile bune se fac foarte greu, de aceea, noi apreciem acest gest mărinimos unde s-a căutat ca sa se ofere copiilor această ospitalitate, acest serviciu” a punctat Preşedintele raionului Cahul. 

Deschiderea unui asemenea centru este foarte importantă pentru tinerii/copiii care din varii motive sunt nevoiţi să stea cu anii în plasament în instituţiile rezidenţiale şi care, la absolvire, nu au o familie unde să se reîntoarcă, susţine directorul Complexului de servicii sociale, Emilia Mocanu.

 „Sarcina noastră este de a-i pregăti pe aceştia pentru viaţa independentă, de a le oferi suport în procesul de integrare în comunitate. Noi încurajăm interacţiunea lor cu semenii din comunitate, pentru că doar astfel îşi pot forma reţeaua de suport necesar vieţii de adult. Datorită susţinerii oferite de PPFC, centrul este dotat şi întruneşte condiţiile necesare, care oferă tinerilor posibilitatea să-şi dezvolte abilităţi de trai independent şi totodată să se simtă acasă”, a mai spus doamna Mocanu.

„Raionul Cahul a fost din acei norocoşi unde am implementat mai multe proiecte în domeniul social, şi nu ar fi posibil această schimbare, reorganizare, de implementat astfel de proiecte fără o echipa întreagă” a menţionat Doamna Elena Bacalu, Vicepreşedintele de ramură a Raionului Cahul. 

Totodată, doamna Bacalu a mai declarat că. „Ideal ar fi ca Republica Moldova, societatea noastră să nu aibă nevoie de astfel de centre dar când există necesităţi şi sunt nişte posibilităţi de ale crea copiilor o viaţă mai bună: trebuie să o facem. Toţi aceşti ani, cât de dificil nu a fost, am avut o colaborare frumoasă cu Consiliul Raional Cahul şi toate proiectele care au fost implementate se bucură de autoritate, toate proiectele au fost preluate de Administraţia Publică Locală. Sunt recunoscătoare acelor consilieri şi persoanelor care sau aflat la conducerea raionului Cahul”. 

Stela Grigoraş, director PPFC, a menţionat că odată cu inaugurarea acestui centru este finalizat procesul de transformare a unei instituţii de tip rezidenţial. „Datorită managementului profesionist şi lidersmului din partea administraţiei fostului Gimnaziu-internat am reuşit să creăm un complex de servicii sociale, care, prin activitatea sa, promovează integrarea copiilor şi tinerilor în familie şi comunitate”, a subliniat doamna Grigoraş.

Reorganizarea Gimnaziului-internat din oraşul Cahul a fost iniţiată în anul 2007, instituţia din Cahul, fiind practic, prima instituţie din republică supusă procesului de transformare în cadrul implementării Strategiei privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire. 

Complexul de servicii sociale „Împreună”, în afară de centrul de reintegrare pentru copii şi tineri nou deschis, mai include un centru de plasament organizat în 6 module familiale cu o capacitate de 30 locuri, în care sunt plasaţi copii până la vârsta de 16 ani, orfani sau rămaşi temporar fără îngrijire părintească; 5 ateliere vocaţionale (informatică, tâmplărie, croitorie, apicultură şi gastronomie), care oferă copiilor şi tinerilor găzduiţi în cadrul Complexului, dar şi celor din comunitate, oportunităţi de formare a deprinderilor de viaţă şi de însuşire a unei meserii, precum şi servicii sociale de zi pentru copii din comunitate cum ar fi cercuri sportive şi pe interese.

AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” este o organizaţie cu un istoric de aproape 20 de ani în Republica Moldova. La ora actuală, în colaborare cu autorităţile publice locale dezvoltă programe axate pe prevenirea separării copiilor de familie, îngrijirea alternativă a copiilor separaţi de părinţi, precum şi pe  integrarea copiilor şi tinerilor din îngrijire alternativă în familie, şcoală şi comunitate. La nivel naţional, PPFC oferă asistenţă tehnică Guvernului în vederea reformării sistemului de protecţie a copilului, îmbunătăţind politicile, cadrul legislativ, şi serviciile pentru familie şi copil.

Articole similare