Publică un anunț
piatasud.md

Valentina Carastan: Să nu uităm că ”Veșnicia s-a născut la sat!

Valentina Carastan: Să nu uităm că ”Veșnicia s-a născut la sat!

Anul acesta, în Moldova urmează să fie organizate Alegeri Locale Generale. Aleșii locali din 2019 sunt practic la final de mandat, un mandat plin de provocări și incertitudini. Am abordat primarii și primărițele din raionul Cahul pentru a afla cum au trecut acești ani, ce s-a reușit de făcut și ce nu. Interlocutoarea de astăzi este Valentina Carastan, primărița satului Slobozia Mare, raionul Cahul.  

Pentru dumneavoastră, ce înseamnă să fii primăriță?

A fi primar înseamnă a dezvolta comunitatea, care ți-a acordat votul de încredere, a rezolva problemele cetățenilor în limita competențelor, și a crește nivelul de încredere al cetățenilor față de instituția APL.

Doamna Valentina, cu ce așteptări ați început mandatul în anul 2019?

Mandatul a. 2019 l-am început cu certitudinea de a finisa construcția apeductului în localitate, de a crea serviciul de management al deșeurilor, de a contribui la dezvoltarea economică a satului, lucruri care mi-au reușit. Totodată, am avut mari așteptări din partea APC de a fi mărite salariile lucrătorilor din APL pentru a scăpa de fenomenul migrației funcționarilor publici. 

Mandatul dumneavoastră a fost marcat de pandemia COVID-19, acum criză energetică și război la graniță. Ce v-a reușit în acești 3 ani? 

Sigur, chiar foarte mult am fost marcați de criza Covid-19. Am lucrat foarte mult  pentru a ajuta oamenii să se protejeze. Chiar din primele zile am cusut măști, pe care le-am distribuit bătrânilor, persoanelor vulnerabile. Diaspora a fost într-un dialog permanent cu noi: medici Slobozeni din Diasporă ne-au trimis echipamente, și ne-au oferit sfaturi sfaturi. 

Criza energetică mai puțin ne-a afectat, deoarece am economisit, am prioritizat necesitățile, am primit compensații din partea APC. Criza de război ne-a marcat foarte mult. Am avut peste 200 de refugiați. Slobozenii s-au mobilizat și au dat o mână de ajutor refugiaților: i-au primit în casele lor, au pregătit prânzuri calde, pe care le duceau în vama Giurgiulești, pachete alimentare, haine, integrare în școli, asistență medicală.

Care sunt principalele probleme ale localității pe care o conduceți?

Problemele principale ale satului Slobozia Mare sunt lipsa canalizării, lipsa locurilor de muncă, migrația populației, bugetul auster, traficul excesiv al mașinilor de mare tonaj, care crează disconfort și deteriorează casele cetățenilor. 

Ce vreți să reușiți să faceți până la finalul acestui mandat? 

Până la finalul mandatului vreau să termin proiectul ”Spre o școală durabilă și eficientă” din cadrul programului ”Satul European”

Totodată mi-am propus să finalizez iluminarea stradală; să repar un drum în pantă cu beton; să renovez o porțiune de trotuar și să instalez panouri fotovoltaice la una din instituțiile publice.

Cum trebuie să fie relația dintre un primar bun și comunitate? 

Relația dintre un primar bun și comunitate trebuie să se axeze pe încredere și transparență, pe comunicare permanentă cu cetățeanul, nu doar odată la 4 ani.

Cine vă susține în munca pe care o faceți? 

Mă susține echipa primăriei, consiliul local, directorii de instituții publice, cetățenii din sat și bineînțeles, familia. Fără un echilibru psihologic bun în familie nu poți realiza multe la primărie, deoarece, cred eu, că involuntar prevalează starea emoțională interioară.

Cine sau ce vă încurcă să vă atingeți obiectivele propuse? Cum se pot elimina sau diminua aceste influențe?

Mă încurcă lipsa mijloacelor financiare, deoarece veniturile proprii ale APL sunt mici și trebuie permanent să accesezi diferite proiecte externe, interne. Nu reușești întotdeauna să accesezi, deoarece nu dispunem de specialități la primărie în scrierea proiectelor, le scriem noi singuri. Dacă impozitele de la persoanele juridice, anumite procente, vor veni în bugetul local, vom putea realiza mai multe. Este vorba de modificarea legislației. 

Ce ar trebuie de schimbat pentru ca o localitate rurală să se dezvolte mai eficient, mai activ, mai repede? 

Trebuie mai mulți specialiști pe diferite domenii. Să avem capacitatea de a avea specialiști de calitate. Este necesar de  efectuat reforma administrativ-teritorială. Avem primării cu 700 persoane – 1500 persoane. Cred că trebuie comasate,  iar serviciile să fie cât mai bune către cetățeni, să nu fie nevoit cetățeanul să vină la primărie după diferite certificate: că este locuitor al satului sau că deține teren agricol ș.a.

Toate aceste servicii să fie digitalizate, și simplificate, ca oamenii să nu fie nevoiți să se deplaseze atât de des la primărie. 

Cum credeți, ce viitor are satul moldovenesc? 

Satul moldovenesc are viitor, dacă vor fi comasate  mai multe sate mici într-o primărie cu capacitate financiară bună pentru a le fi create servicii de calitate cetățenilor. Să nu uităm că ”Veșnicia s-a născut la sat! 

Articole similare