Publică un anunț
piatasud.md

Vanțevici: Prioritizarea securității publice ori cum poate fi diminuat numărul câinilor maidanezi din Cahul

Vanțevici: Prioritizarea securității publice ori cum poate fi diminuat numărul câinilor maidanezi din Cahul

Este nevoie de un mecanism clar de abordare a problemei, inclusiv eutanasierea câinilor, iar dacă cetățenii sunt în pericol, trebuie să sune la 112 și să ceară intervenția poliției. Aceasta este viziunea consilierului municipal și juristul Vasile Vanțevici pentru a diminua numărul de câiini maidanezi din municipiul Cahul.   

În 2016 a fost autorul unui proiect de decizie privind reducerea numărului de animale fără stăpân în oraș aplicând arma de foc. Atunci, chiar dacă a fost aprobată, acea decizie nu a mai ajuns a fi executată. Acum spune că numărul câinilor este mult mai mare, iar autoritățile municipale cunosc problema, lucrează la soluționarea acesteia, iar Consiliul municipal a susținut orice demers din partea Primăriei de a aloca bani sau de a aproba decizii în acest sens. 

„Nu are rost celelalte investiții în drumuri, trotuare, salubrizare dacă omul nu se simte în siguranță în spațiul public. Convenția europeana pentru protecția animalelor de companie acceptă și sacrificarea lor. Sacrificarea câinilor trebuie să evite așa metode care le-ar provoca chinuri. Eu tot iubesc câinii, dar când societatea are de ales dintre securitatea publică, în primul rând securitatea copiilor, și între dragostea de animale rămase fără adăpost, iarăși din culpa societății, aici nu avem altă soluție – sănătatea oamenilor este prioritară” ne-a declarat Vasile Vanțevici. 

De menționat că, potrivit Convenției atunci când o parte consideră că numărul de animale fără stăpân prezintă o problemă, ea va lua măsurile legislative și/sau administrative adecvate necesare pentru a reduce numărul acestora într-un mod care să nu provoace durere, suferință sau stres care pot fi evitate.

Totodată, art. 11 spune: Numai un medic veterinar sau o altă persoană competentă va ucide un animal de companie, cu excepția unei situații de urgență, pentru a pune capăt suferinței unui animal, atunci când asistența veterinară sau altă asistență competentă nu poate fi obținută rapid sau în orice altă urgență reglementată de legislația națională. Orice ucidere se va face cu un minim de suferință fizică și psihică adecvată circumstanțelor.

„Cea mai preferată zonă populată de câini este teritoriul aferent clădirii Consiliului raional Cahul, unde nici nu știu că există așa o problemă”

Una dintre acțiunile de diminuare a numărului câinilor maidanezi din municipiu este sterilizarea acestora, iar după părerea lui Vasile Vanțevici, aceste acțiuni au efect, chiar dacă de asta se ocupă doar două persoane. 

„Câinii care au trecut sterilizarea nu sunt agresivi în măsura în care nu ar fi sterilizați. Spre exemplu, pe timp de zi stau culcați pe Piața Independeței 15 câini, nu dau dovadă de nici o reacție, nu au valori care să le apere. Cea mai preferată zonă populată de câini este teritoriul aferent clădirii Consiliului raional Cahul, unde nici nu știu că există așa o problemă. Așa că când treceți pe lingă Consiliul raional Cahul fiți mai atenți” a mai spus consilierul municipal. 

„Persoana poate să apeleze la 112, autoritatea respectivă este obligată să aplice arma de foc și să lichideze animalul respectiv”

Totodată, Vasile Vanțevici a declarat că cetățenii pot apela cu încredere la serviciul 112 în caz că sunt atacați de câinii maidanezi ori simt că sănătatea și viața le este în pericol. 

„Dacă un animal pune în pericol viața și sănătatea personală, persoana poate să apeleze la 112, să anunțe că este un animal care îi pune în pericol viața și sănătatea, prin urmare, autoritatea respectivă este obligată să reacționeze, să iasă la fața locului, să aplice arma de foc și să lichideze animalul respectiv” a declarat Vasile Vanțevici făcând trimitere la art. 10 lit j) din Legea Nr. 218  din 19.10.2012 privind modul de aplicare a forţei fizice, a mijloacelor speciale şi a armelor de foc.  

Vasile Vaanțevici propune un mecanism clar de soluționare a problemei, mecanism care ar presupune  inclusiv schimbări instituționale și de sistem.  

„Noi trebuie să ne reformăm serviciile comunale astfel încât câinii să nu aibă acces la hrană. În al doile rând, de facilitat sterilizarea nu doar a câinilor rămași fără stăpân, să alocăm o sumă financiară pentru a steriliza câinii la proprietari, nemijlocit în gospodării.  Azilul să fie mai funcțional. Când câinele nimerește în azil, trebuie ținut 14 zile calendaristice, de anunțat populația. Unui om dacă i s-a luat câinele, îl găsește acolo, un om care ar vrea  să-și ia un câine tot îl găsește acolo. După 14 zile, dacă nu este revendicat de nimeni, evident că luând inima în dinți, trebuie de trecut la eutanasierea câinilor, ca ei nu mai trebuie să se întoarcă în stradă” a punctat Vasile Vanțevici.

Precizam că problema câinilor maidanezi din municipiul Cahul extrem de actuală. Potrivit statisticilor, dacă în anul 2021, în Cahul au fost înregistrate 145 de cazuri, în anul 2022 numărul acestora a crescut până la 242 de cazuri, ceea ce ar însemna că o dată la trei zile, două persoane au fost mușcate de câini. Acestea sunt doar cazurile raportate și înregistrate. 

Problema câinilor maidanezi a fost sesizată și de cetățenii municipiului cahul în cadrul unor chestionare completate de un grup de consilieri municipali.   

Articole similare