Publică un anunț
piatasud.md

În municipiul Cahul va fi construită încă o Biserică

În municipiul Cahul va fi construită încă o Biserică

În municipiul Cahul se va reconstrui Biserica Sf. Dumitru care în anii 1960 a fost demolată. Solicitarea de a restabili biserica a venit din partea Episcopului Basarabiei de Sud, Veniamin Goreanu. 

Decizia a fost aprobată de Consiliul municipal Cahul la penultima ședință. La moment în acest loc este o construcție nefinalizată și care nu este înregistrată, terenul fiind proprietate publică. 

Decizia dată a stârnit mari dezbateri între consilieri, membrii fracțiunii PSRM declarând că pentru acest teren a mai parvenit o solicitare din partea reprezentanților Bisericii de rit vechi, care intenționau să construiască o Troiță.

Despre dedesubturile decizie în cauză ne-a vorbit Iurie Cebotari, consilier municipal, în cadrul emisiunii inDIRECT.

“În anii 1990 a fost  o dispoziție a primarului de atunci, care prin ordin a alocat acest teren unui agent economic. În viziunea mea a fost alocat ilegal” susține Iurie Cebotari.

Iurie Cebotari  a declarat, că datorită faptului că reprezentanții Bisericii de rit vechi au solicitat de câteva ori bani pentru reconstrucția unui gard, consilierii au dedus că aceștia sunt în imposibilitate de a construi ceva fără ajutoare. 

„Noi suntem pentru aceea ca să susținem orice biserică, indiferent cum se numește ea” menționează Iurie Cebotari.

În cadrul ședinței municipale mai mulți consilieri socialiști s-au opus acestei decizii. Dat fiind faptul că cererea Episcopiei de Sud a fost prima și au garanția că lucrările vor începe în scurt timp, aceasta a fost votată.

“Cu părere de rău, această problemă este un pic politizată” afirmă Iurie Cebotari.

În cadrul Ședinței consiliului Municipal a intervenit și Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Dumnealui a declarat că a primit o cerere din partea familiei Caravasile, ctitorii Bisericii Sf. Dumitru și că au dorința de a reconstrui  Biserica și a reamenaja cimitirul. 

Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare