VIDEO// Ana Nedelcu: Am început s-o fac din întâmplare – continui s-o fac din plăcere
Mamă a doi copii, doctor în științe economice, conferențiar universitar, șefa departamentului de științe economice, toate astea în doar 10 ani. Ana Nedelcu a fost invitata emisiunii inCerc din 20 iulie.
„Am început s-o fac din întâmplare – continui s-o fac din plăcere”, ne povestește Ana despre începutul carierei sale. În căutarea unui job, care să îi permită să facă și masteratul, a acceptat să muncească în calitate de secretar la unul din departamentele Universității de Stat din Cahul, după care a urmat interacțiunea cu studenții în calitate de asistent universitar, a înțeles că îi place rolul de profesor și a continuat.
Ana ne povestește că modalitatea de învățare în Olanda, unde a studiat un semestru, este actuală și la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul: „Studenții lucrează în echipe la proiecte interdisciplinare, în care există o problemă reală, întreprinderi reale și prin intermediul unor teorii studiate la discipline încearcă să găsească soluții pentru aceasta problemă. Totul este bazat pe lucrul în echipe, asta ii învață pe studenți să se dezvolte atât profesional cât și personal: să fie mai responsabili, fiecare membru a echipei are niște atribuții, ei învață să comunice între ei, cu profesorii. Unul mai activ va învăța să asculte pe alții, unul mai pasiv se va descoperi, va da idei interesante și se va simți bine că este ascultat”.
„Să mă dezvolt continuu, să lucrez cu diferiți tineri pe partea de participare civică, care nu se rezumă doar la cea politică, sunt și alte subiecte: grupuri de inițiativă care pot fi formate de tineri, activități de lobby și campanii de advocacy care pot fi făcute de tineri și interesele tinerilor pot fi promovate doar prin implicare” ne declară Ana despre planurile ei de viitor.
Ana consideră că tinerii trebuie să fie mult mai activi în viața comunitară: „Dorința mea este de a dezvolta conceptul de implicare civică, să contribui ca tinerii din Cahul să se implice în procesul decizional în activitatea locală, în soluționarea problemelor locale prin intermediul dezvoltării conceptului de bugetare participativă”.
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Implică-te, e simplu!” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul programului „Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, și co-finanțat de Uniunea Europeană.
Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.