Publică un anunț
piatasud.md

Ghidul Apicultorului: Producerea Mătcilor

Ghidul Apicultorului: Producerea Mătcilor

Stupinele de producere a materialului biologic sunt stupine specializate pentru producerea oricărui material biologic provenit din familia de albine care poate fi utilizat pentru reproducție și selecție, pentru activități apicole sau pentru comercializare.

Indiferent de stupina de producție a mătcilor – de elită sau multiplicare, producerea matcilor se realizează prin creșterea dirijată, în condiții naturale, în timpul sezonului activ.

Înprincipiu, calitatea mătcii (prolific state acesteia) este determinată de originea acesteia (factori genetici, gradul de ameliorare), calitatea împerecherii, dar şi de modul în care a fost crescută, iar o creștere optimă presupune condiții optime în timpul dezvoltării larvelor și a pupelor de matcă.

Materialul biologic de creştere – stadiile de dezvoltare a puietului din care se face creșterea mătcilor.  

Mătci cu caracteristici specifice perfecte pot fi crescute din ou și larve în vârstă de până la trei zile- faza impotență (faza sensibilă).  

Din larva de 4 zile majoritatea mătcilor crescute vor avea caracteristici intermediare între mătci și lucrătoare (faza critică).  

Larvele de peste 4 zile nu mai pot servi ca material biologic de creștere deoarece numai lucrătoare (faza fixată).  

  • Vârsta optimă a larvei de 1,5 – 2 zile de stadiu larvar are o foarte mare importanță în practică,  influențând dezvoltarea principalelor organe interne la mătci: ovare – număr de ovariole, mărimeaspermatecii, dezvoltarea glandei mandibulare.  
  • Puterea familiei doici şi dispoziția acesteia pentru creșterea mătcilor – familia doică să fie cât mai aglomerată cu albine cu un număr mare de albine doici pate conduce la acceptarea unui număr mare de larve și aprovizionarea acestora cu o cantitate suficientă de lăptişor.  
  • Aprovizionarea cu hrană. Familia doică trebuie să fie aprovizionată cu rezerve suficiente de hrană – miere și polen (păstură). 
  • Hrănirea suplimentară cu sirop, mai ales dacă nu există cules în natură, este obligatorie.  
  • Mărimea botcii în acceptarea la creştere. Dimensiunea botcilor naturale este de 7,8–8,5 mm în diametru și 8-10 mm în lungime, în funcție de condiţiile de creștere sau de rasă, dar în practică se utilizează diametrul de 9 mm deoarece rezultă botci la limita maximă a botcilor naturale.   
  • Volumul seriei de creștere (număr de botci/familie starter). La albinele din rasa noastră se recomandă circa 30 de botci/familie dacă există și puiet necapacit mai ales dacă familia starter continuă și creșterea pe toată perioada larvară, dar dacă nu există se pot recomanda și 50-60 de botci. Alegerea depinde de crescător și experiența în creștere. 
  • Numărul de serii. In funcție de metoda de creștere: de ex. într-o singură familie doică bună, fără matcă, se pot asigura 3 serii de creștere succesive fără întărire ulterioară, la distanţă de 5 zile. Când familia dacă este folosită numai ca starter (acceptarea larvelor) și rama de creștere este înlocuită la 2 zile numărul seriilor va putea fi dublat fără probleme. O familie fără matcă poate fi starter permanent dacă se adaugă săptămânal puiet căpăcit, în curs de eclozionare, care să înlocuiască pierderile.

Articole similare