Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Circa 130 de studenți ai Colegiului „Iulia Hasdeu” din Cahul vor beneficia de condiții mai bune de cazare în căminul instituției

Pe 8 noiembrie, studenții Colegiului „Iulia Hasdeu” din Cahul revin să studieze în clase, după circa o lună de lecții online. 

Pentru cei circa 130 de elevi care de la începutul anului făceau naveta sau trăiau în chirie, ziua de luni va însemna și primirea cheii de la camera din cămin. 

Două etaje au fost renovate complet și dotate cu mobilier nou, astfel, O dată ce vor reveni la ore cu prezența fizică, acești elevi vor acea un loc în cămin asigurat. 

„Condițiile din căminul nr. 2, etajul 3 și 4, sunt mai favorabile pentru viață. Căminul a fost reparat,  bucătăria este curată, este îngrijită. Am avut impresii foarte bune, este o reparație bună, putem spune că sunt ca apartamentele. În căminul nr. 1 nu este așa. Aici este foarte bine, sunt condiții optime pentru viață. Este foarte important unde lucrezi, unde înveți, unde faci o mâncare, unde faci baie” ne-a declarat Arina Capraru, studentă.

Aurica Aparece, studentă: „Cu siguranță mândrie pentru faptul că instituția noastră a beneficiari de acest proiect, și oarecum un gând de bine pentru toți elevii care urmează să învețe în această instituție și de condițiile de care o să beneficiem împreună, și cu siguranță, condițiile care beneficiem în spațiul locativ ne ajută să avem o performanță la ore. Căminele au nevoie de renovare, pentru ca au crescut cerințele noastre. Avem nevoie de electricitate, mobilier mai bun”. 

Renovarea celor două etaje a fost posibilă investițiilor efectuate de către Ministerul Educației și Colegiu în sumă totală de circa 2,7 milioane lei. Acești bani au permis efectuarea lucrărilor de reconstrucție și dotarea cu mobilier a celor 2 etaje din cămin.  

„Cei care vor fi cazați o să beneficieze de un trai mai bun. Ceea ce se cere de la ei:  să se bazeze pe sistem și să învețe. Când am pășit prima data pe acest etaj reparat a fost WOAU. Unde suntem cazați acum nu am întâlnit aceste condiții” ne-a spus Dorin Boca, student.   

Mulți studenți făceau naveta din cauza lipsei condițiilor de cazare. Asta însemna că se trezeau cu 2 ore mei devreme, mergeau kilometri până la stația de autobuz, erau nevoiți să găsească transport cu care să ajungă în oraș și să evite aglomerația din transportul public. Deseori studenții întârziau la ore și spun că adunau absențe, ori erau certați. 

„Acest cămin este dotat cu toate cele necesare pentru ca un student să poată locui aici chiar lângă colegiu, să participe la activități, să se concentreze anume pe studii” ne-a declarat Natalia Rusu, studentă.   

„Sunt condiții bune pentru elevii din regiunea de sud a republicii care își fac studiile la noi în colegiu. Noi avem elevi nu doar din raionul Cahul, dar și raioanele Leova, Cimișlia, Cantemir, care au o distanță de parcurs de 100, 150 km și au nevoie stringentă de un loc de trai în cămin” ne-a comunicat Gheorghe Tătaru, directorul colegiului.   

Articole similare