Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Jocul Caprelor de la Crihana – un spectacol extraordinar de sărbători

În ajun de  Sf. Vasile, pe străzile din Crihana Veche ies caprele să colinde sătenii și nu numai. Totul ar fi bine dacă prin sat nu ar trece traseul național care leagă mun. Cahul și Giurgiulești. În această zi, sunt colindați toți șoferii care circulă pe traseu și evident că puțini scapă fără a da un ban la colindători. 

Unii sunt încântați, alții revoltați, mai ales că în sat colindă 3 cete și fiecare ceată pune „vama”. 

Caprele de la Crihana Veche sunt unice în Republica Moldova. Au peste 2 metri înălțime, împodobite bogat și se fac în ajun de sărbătoare după care se distrug. 

Această frumoasă tradiție a motivat primăria să creeze Festivalul Internațional Capra, Turca, Breaza, la care anul acesta u participat colective din Moldova, România și Ucraina. 

Ne bucurăm nespus de mult că fiecare participant în parte contribuie la menținerea acestei tradiții și este de datoria noastră să promovăm aceste tradiții păstrate din moși-strămoși. 

Tradiția de la Crihana Veche se menține cu întreaga localitate. Întreaga localitate participă la menținerea acestei tradiții și ca această tradiție ne străduim din tot sufletul să o păstrăm. Nu toți sunt de acord cu această tradiție, dar dacă nu ne păstrăm trecutul nu avem viitor” a declarat Igor Miclauș, Primarul s. Crihana Veche. 

După ce strâng vama pe drum, cetele de colindători își dau întâlnire în centrul satului, unde caprele se încing în joc, iar după aceasta pornesc să colinde deja localnicii.  

Aurelia Vartic: „Mai mult ca oricine sunt mândră pentru că satul nostru este remarcat și este un sat de referința în țară datorită faimoaselor nostre capre. De când eram micuță îmi povesteau părinții și buneii că caprele de la Crihana Veche nu au știu de regim, caprele nu au știut de culoarea politica, caprele noastre au fost faimoase. Caprele noastre nu au fost niciodată, nu au cunoscut ce înseamnă interdicția, în seara de sf. Vasile, în seara de plugărele au mers pe la alese noastre și ne-au adus vestea ce-a bună”. 

În seara de sf. Vasile, colindătorii din nou se adună în centrul satului deja pentru un alt ritual – lupta caprelor. Aici, caprele se bat între ele până nu sunt distruse complet pentru a fi din nou create la anul. 

Articole similare