Vrei să savurezi un vin bun? Vezi lista vinăriilor din sudul țării

Vrei să savurezi un vin bun? Vezi lista vinăriilor din sudul țării

Într-o țară unde vița de vie a fost cultivată încă din cele mai vechi timpuri, vinul este mai mult decât o băutură – este o parte integrantă a culturii și a identității naționale. Moldova, cu pământurile sale fertile și tradițiile milenare în vinificație, a dat lumii vinuri unice, cu un gust inconfundabil.

În special, sudul Moldovei, cu soiurile sale autohtone și clima favorabilă, a devenit un adevărat eldorado pentru iubitorii de vin. Află în continuare de ce vinurile de aici sunt apreciate atât de criticii de specialitate, cât și de consumatorii din întreaga lume și care sunt vinăriile din sudul Moldovei.

Kara Gani

Este o vinărie de familie cu caracter național din Găgăuzia, care se ocupă cu cultivarea strugurilor și producerea vinului. Podgoriile se află în partea de sud a Republicii Moldova, orașul Vulcănești.

Vizitatorii pot vedea beciurile cu vinuri, lua parte la recoltarea și prelucrarea strugurilor și să cumpere o sticlă de vin direct de la „locul nașterii”. De asemenea, aici pot fi admirate cultura găgăuză, bucătăria națională și mini-muzeul în care sunt colectae obiecte ce povestesc despre viața și tradițiile poporului găgăuz. 


Vinăria din Vale

Vinăria din Vale este cel mai mare producător și exportator de vinuri din Republica Moldova, dar înainte de toate, este o afacere de familie, la dezvoltarea căreia contribuie toată familia Davidescu. 

Vinăria este situată în regiunea de sud a Moldovei, în prima biosferă protejată UNESCO – Lunca Prutului de Jos – unde deține peste 1000 ha de viță de vie proprie. Cramele Vinăriei din Vale utilizează cele mai inovative și avansate tehnologii în producerea vinurilor de calitate, măturate în peste 400 barrique-uri franceze de stejar. 


Vinia Traian

Vinia Traian a fost fondată în anul 1975 şi este una dintre cele mai mari întreprinderi din Moldova în producerea vinurilor.

Compania este situată în zona de sud a Moldovei, la intersecţia hotarelor dintre Moldova, Ucraina și România. Are o zonă vinicolă excepţională, situată pe pantele sudice ale stepei Bugeac, în zona cu indicaţie geografică protejată Valul lui Traian, la o distanţă de max 7 km de fabrică. Podgoriile sunt amplasate la aceeași latitudine ca și multe alte renumite zone vinicole din Europa, de aceea Vinia Traian se poate lăuda cu un terroir vinicol special cultivării strugurilor, din care se produc vinuri selecte, apreciate cu cele mai prestigioase trofee. 

Vinuri de Comrat

Compania “Vinuri de Comrat” este situată în sudul Moldovei, în orașul Comrat. Vinuri de Comrat este o întreprindere modernă de producție, ce prelucrează 5-6 mii tone de struguri și îmbuteliază circa 3 milioane sticle de vin anual. 

Compania deține peste 300 de hectare de viță-de-vie, alături de 5 ferme situate în zona vitivinicolă „Valul lui Traian”. Producția este exportată în peste 20 de țări ale lumii. Aici sunt produse mai mult de 50 de serii de vinuri, atât din soiuri distincte, cât și cupaje, care combină perfect soiurile de struguri europene cu cele autohtone. De asemenea, compania are propria sa rețea de magazine. 


Basavin

Fondată în anul 1913, Vinăria Basavin produce vinuri de cea mai înaltă calitate, având la bază terroir-ul bogat, caracteristic regiunii de Sud al țării, în Ștefan-Vodă.

Vinurile sunt apreciate prin numeroase medalii la nivel național și internațional. Vinăria a devenit renumită pentru producerea celor mai cotate vinuri precum Rara Neagră, Fetească Neagră, Cabernet-Sauvignon, Sauvignon și Rosé.

Compania deține circa 200 hectare de viță-de-vie, iar controlul calității este asigurat pe tot ciclul de producere. 

Corten Vin

Întreprinderea “Corten-Vin Companie” SRL este situată în zona de sud a Republicii Moldova.

Principalul obiectiv al afacerii companiei este producerea materialului vinicol calitativ de soiuri albe și roșii, destinate pentru producerea vinului sec și spumant, exportul materialului vinicol produs. Volumul anual de producere și vânzări de material vinicol este de cel puțin 1 milion dal.

DK Intertrade

Compania ICS „DK – Intertrade” SRL a fost fondată în anul 1998, ca un producător de vinuri liniştite, divinuri şi lichioruri cremoase.

Crama „Aurvin” se află în zona vitivinicolă din Sudul Moldovei – Valul lui Traian, microzona Vulcăneşti. Crama dispune de un complex modern cu ciclu complet de producere şi posedă podgorii din soiuri europene, precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Grigio, Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, etc. Compoziţia minerală a solului, clima favorabilă şi proximitatea de Marea Neagră contribuie la o balanţă perfectă între conţinutul de zahăr şi aciditatea strugurilor. Producţia companiei se exportă în peste 20 de ţări ale lumii.

Vinăria Fautor

Fautor Winery este o afacere de familie ce creează vinuri care inspiră și dăruiesc emoții. 

Podgoria vinăriei constituie 350 ha de viță-de-vie amplasată la sudul Moldovei, zona viti-vinicolă Valul lui Traian și numără atât soiuri internaționale, cât și autohtone (Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră), dar și soiuri unice nespecifice acestei zone – Albariño și Tempranillo.  Vinăria se axează pe producerea vinurilor de calitate premium, care obțin an de an distincții la nivel internațional și se bucură de aprecierea consumatorilor din diverse țări. 

Vinăria Gitana

Gitana Winery a fost fondată în anul 1999. Plantațiile de viță-de-vie deținute de Gitana fac parte din regiunea viticolă Valul lui Traian, suprafața totală a vinăriei include 390 ha . Podgoriile Gitana sunt plasate în arealul a două sate din raionul Leova, fiind împărțite în trei zone. O zonă se află în satul Filipeni, iar celelalte două în satul Romanovca.

În procesul de vinificare a vinurilor albe, o primă etapă, după desciorchinarea și zdrobirea strugurilor, este criomacerarea. Tehnica criomacerării permite extragerea cantității maxime de substanțe aromatizante ce se găsesc în partea interioară a pieliței strugurelui, fără a influența negativ calitatea vinului alb. Pentru vinurile roșii este caracteristic procesul de macerare-fermentare pe bostina a mustuielii. Fermentația are loc în cazi din lemn de stejar, doar cu ajutorul drojdiilor indigene. Procesul durează aproximativ 20 de zile, timp în care mustul aflat în contact cu bostina preia taninurile, substanțele aromate și coloranții necesari.


Kazayak Vin

Totul a început în urmă cu cîțiva ani, în 1997, atunci când atenţia vinificatorilor francezi ai firmei „Ron Amivin” a fost atrasă de un loc unic în sudul Moldovei, situat la aceeaşi atitudine cu Bordeaux.

Clima blândă şi solul unic argilos, bogat în minerale şi oligo elemente din acest loc oferă condiţii ideale pentru dezvoltarea agriculturii, viticulturii şi vinificaţiei. De aceea, pe locul fabricii de vinuri, fondată în 1958, vinificatorii francezi au creat aici o companie moldo-franceză „Kazayak Vin”.


Invinprom

Vinăria este situată în s. Chirsovo, UTA Găgăuzia, în sudul Republicii Moldova. Activitățile principale ale întreprinderii sunt prelucrarea strugurilor, depozitarea și vânzarea vinurilor spumante, vinurilor de masă și băuturilor spirtoase.

Imperial Vin Group

Compania Imperial Vin Group, fondată în 1977, este un grup de întreprinderi de producere și comercializare care oferă un ciclu de afaceri complet, și inclusiv: podgorii proprii – 205 hectare; Recoltarea și prelucrarea a până la 15 mii de tone de struguri pe sezon; Îmbutelierea vinurilor liniștite până la 50 de mii de sticle pe zi.

Vinăria este situată la sudul Moldovei, între satele Pleșeni și Hănăseni, raionul Cantemir, în inima regiunii vinicole Valul lui Traian. 

Taraclia

Vinăria Taraclia a fost fondată în 1955 și se află în sudul Moldovei în orașul Taraclia. Baza de resurse a companiei Baza de resurse a companiei noastre este reprezentată de 180 hectare de viță de vie. Podgoriile au fost întemeiate în anii 2000-2005 și sunt reprezentate de soiuri, recunoscute la nivel internațional: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc.

Este reprezentată de 180 hectare de viță de vie. Podgoriile au fost întemeiate în anii 2000-2005 și sunt reprezentate de soiuri, recunoscute la nivel internațional: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc.

Atenție: Vânzarea și consumul de alcool sunt permise doar persoanelor majore, în conformitate cu legislația în vigoare!

Articole similare