A fost instituită Comisia de cercetare pentru construcția liniei electrice Vulcănești-Chişinău

A fost instituită Comisia de cercetare pentru construcția liniei electrice Vulcănești-Chişinău

Executivul în exercițiu  a aprobat la ședința de astăzi instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești, transmite MOLDPRES.

Comisia este formată din reprezentanți ai mai multor ministere, instituții publice şi agenții, ai administrațiilor publice locale din câteva raioane din sudul şi centrul țării. Aceasta va activa în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice a obiectului exproprierii, aprobat prin Hotărâre de Guvern (660/2006).

„Rezultatele cercetării prealabile, consemnate în procesul-verbal al ședinței de vot a Comisiei menționate și documentele aferente, vor fi prezentate Guvernului în termen de 30 zile de la data desfășurării ședinței de vot. Controlul asupra executării prezentei hotărâri se pune în sarcina Ministerului Economiei și Infrastructurii”, indică decizia.

Necesitatea elaborării proiectului de Hotărâre a fost argumentată de imperativul realizării proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, prin încheierea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), în sumă de 80 de milioane de euro; Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Investiții (BEI), în sumă de 80 de milioane de euro; Acordurilor de împrumut dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID), în sumă de 47,9 milioane de euro şi 13 milioane de euro, încheiat în septembrie 2019, și Acordului de Grant dintre Republica Moldova, ÎS „Moldelectrica” şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în sumă de 39,94 milioane de euro.

Componentele proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România (Faza I) reprezintă: construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice (LEA) de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău și modernizarea/extinderea stațiilor electrice SE Chișinău 330 kV și SE Vulcănești 400 kV.

Conform condițiilor Acordurilor de finanțare, termenul de executare a lucrărilor necesare pentru implementarea proiectului este de până la 31 august 2024. Suma totală a finanțării constituie 260,94 milioane de euro.

Articole similare