Publică un anunț
piatasud.md

Vezi cu ce sunt dotați criminaliștii din cadru IP Cahul /VIDEO

Una dintre dotările polițiștilor din Cahul, achiziționate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma poliției în Moldova”, este laboratorul criminalistic mobil.

Acesta reprezintă un autoturism dotat cu toate cele necesare pentru ca experții criminaliști să se deplaseze la locul producerii unei infracțiuni, la prelevarea de probele necesare și să poată cât mai calitativ să documenteze infracțiunea.   

”În cadrul IP Cahul avem în dotare un mijloc de transport de model Peugeot, care este un laborator criminalistic foarte binevenit pentru instituția noastră. Acesta este dotat cu materiale care vin în ajutorul ofițerilor de urmărire penală pentru a ridica, depista, împacheta, sigila urmele lăsate la fața locului în urma comiterii infracțiunilor. Acesta nu este folosit doar pentru documentarea unor infracțiuni, dar la solicitarea colegilor este implicat și la documentarea unor  contravenții comise pe teritoriul municipiului și raionului Cahul”, a menționat Victor Balacci.

Automobilele sunt dotate cu tracțiune integrală, ceea ce permite cercetarea locului infracțiunii în zone greu accesibile sau în condiții meteorologice dificile. Despre care sunt dotările laboratorului criminalistic mobil și la ce le folosesc polițiștilor ne vorbește Victor Balacci, Șef secție Urmărire Penală a IP Cahul.

”În dotare avem trusa, cu lupe, șurubelnițe, pentru cazuri în care accesul pesoanei fizic nu este posbilă, cu instrumentele în cauză, ridicarea unor urme de încălțăminte. Sunt utilaje care se aplică pe suprafața solului unde am depistat urmele, cu ajutorul gipsului se face prelucrarea locului, ulterior este ridicată urma depistată.

Avem trusa care este destinată documentării accidentelor rutiere. Rigle care sunt poziționate pe machete, pentru ilustrarea mai corectă și concretă a întocmirii schițelor la fața locului. În urma unui accident rutier este fixat același traseu, același loc al tamponării și alte obiecte care se află în preajmă.

Automobilul a fost încadrat în activitatea IP Cahul în luna iulie 2016. Pe lângă laboratorul mobil, criminaliștii au primit mai multe tipuri de software specializat pentru extragerea, recuperarea și analiza datelor și informației de pe diferite dispozitive electronice. 

Acest articol a fost produs  cu ajutorul Asociației Promo-LEX și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și a Uniunii Europene.

Articole similare