Află cine sunt Cetățeni de Onoare a orașului Cahul
Din anul 2000, când a fost aprobat regulamentul de conferire a titlurilor de Cetățean de Onoare a orașului Cahul, act care este și actualmente în vigoare, consiliul orășenesc/municipal Cahul, a conferit acest titlu la 25 de personalități, care după părerea aleșilor locali sunt demni de acesta.
Astfel, printre cei care dețin acest titlu sunt foști primari, medici, pedagogi și oameni de cultură.
Potrivit datelor oferite de Primăria Cahul, și utilizând surse de date deschise, prezentăm lista cetățenilor de onoare a orașului/municipiului Cahul.
Simion Zeiman, 10 octombrie 1923 (Cahul, Moldova) – 11 octombrie 2014 (Israel).
Semion Zeiman s-a născut în orașul Cahul, unde face primele clase primare, continuate apoi la Murgeni (România), de unde era bunicul matern. Mobilizat și participant, alături de tatăl său, în al doilea război mondial. După război practică diverse meserii (văcar, tractorist, brutar), apoi se implică în comerțul orășenesc. În 1950 este numit director comercial al Comitetului orășenesc Cahul, iar din 1953 până în 1986, când s-a pensionat, a condus industria orașului și raionului, parcurgând toate funcțiile, de la locțiitor până la cea de director general. A primit distincția de „Eminent al Comerțului Sovietic al Uniunii Sovietice”, „Insigna de onoare”, „Drapelul Roșu de muncă”, ordinul „Pentru munca cu abnegație în timpul războiului” ș.a.
2004
Vasile Scutelnic, a.n. 1956. ex. Medic-Șef al Sanatoriului Nufărul Alb din Cahul. Titlul i-a fost acordat pentru activitatea ireproșabilă în domeniul ocrotirii sănătății, gestionarea eficientă și rentabilă în calitate de medic-șef al sanatoriului Nufărul Alb în decursul a 20 de ani, competență și participare activă în viața publică stațiunii balneare Cahul.
2005
Emilia Mocanu, ex. Directoare a Centrului Complexului de Servicii Sociale Împreună din Cahul. Ia fost conferită medalia „Meritul Civic” în anul 2004. Titlul i-a fost conferit pentru merite deosebite în activitatea pedagogică, participarea în viața publică a localității.
2007
Simion Platon, arhitect, Primul Primar al or. Cahul de după independență (1991-1994), confirmat prin decret prezidențial în funcție pe 8 august 1991. A deținut această funcție și până la proclamarea independenței Republicii Moldova (din 1984). Titlul de cetățean de onoare a or. Cahul i-a fost conferit pentru merite deosebite în dezvoltarea socio-economică a localității fapt ce a contribuit la decernarea orașului Cahul cu Ordinul „Prietenia Popoarelor”
2008
Gheorghe Șoitu, Pictor, 7 iulie 1947, Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Titlul i-a fost conferit pentru merite deosebite și succese considerabile realizate în activitate.
Alexandru Manoil, filolog, publicist. 14 decembrie 1951, s. Lingura, rnl. Cantemir. Redactor-Șef adjunct (1977-1981) și Redactor-șef (1981-1983) al ziarului raional „Calea Luminoasă” din Cantemir. Din 1983 până în 1999 – corespondent titular al cotidianului „Moldova Suverană” în raioanele din zona de sud a Moldovei. A colaborat cu mai multe redacții de presă naționale și locale, fiind și secretar literar al Teatrului „B.Hasdeu” din Cahul. Autor al Monografiei „88 & 333 copământeni”.
Titlul de Cetățean de Onoare a orașului Cahul i-a fost conferit pentru merite deosebite și succese considerabile realizate în activitate.
2010
Vladimir Lîsenco, medic, 4 iunie 1952, s. Berestea, Județul Hotin. Din anul 1990- Prim-vicepreședinte al executivului orășenesc. Din aprilie 1994, numit prin decret prezidențial primar al or. Cahul. În 1996 a fost ales în funcția de vicepreședinte al executivului raional Cahul, iar în anul 2000 transferat în funcția de consultant principal al Cancelariei de Stat a Guvernului. În perioada anilor 2007 – 2015 a fost Consilier raional Cahul.
Titlul de Cetățean de Onoare a orașului Cahul i-a fost conferit pentru merite deosebite în dezvoltarea socio-economică a urbei, contribuție esențială în consolidarea autorităților publice locale.
Ștefan Bratu, Inginer, a.n. 24 iulie 1953, la Cahul. În 1991 – 1995 a deținut funcția de vicedirector general al trustului „Selstroi”, în perioada 1995-1999 – vicepreședinte al Consiliului raional. A fost ales primar al or. Cahul în 1999, activând până în 2003. Din 2003 este ales în funcția de președinte al Raionului Cahul pe care a deținut-o până în 2007. DIn 2007 până în 2019 a fost consilier municipal și raional Cahul. Deține medalia „Meritul civic” oferită în 2010.
Titlul de Cetățean de Onoare a orașului Cahul i-a fost conferit pentru merite deosebite în dezvoltarea socio-economică a urbei, contribuție esențială în consolidarea autorităților publice locale.
Valerii Vdovicenco, Primar al or. Cahul în perioada 1995 -1999.
Titlul de Cetățean de Onoare a orașului Cahul i-a fost conferit pentru merite deosebite în dezvoltarea socio-economică a urbei, contribuție esențială în consolidarea autorităților publice locale.
2011
Dmitrii Parmacli, Economist, pedagog, a.n. 7 aprilie 1941, Tvardița, rnl. Taraclia. Din 1991 – Doctor habilitat în economie. A publicat peste 150 de lucrări științifice. În ultimii ani a activat în calitate de cadru didactic la universitățile din Cahul și Comrat. Deține medalia „Meritul civic.
Titlul de Cetățean de Onoare a orașului Cahul i-a fost conferit pentru merite deosebite în dezvoltarea economică a orașului, aport substanțial în educația, instruirea tinerei generații și la consolidarea autorităților publice locale.
2012
Ivan Bratan, antrenor haltere, titlul i-a fost conferit pentru merite deosebite în domeniul sportului.
Anatolie Cîrîcu, halterofil, Multiplu campion național, campion european. Medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice Londra 2012.
2014
Gheorghe Zagorodnii, inginer. a.n. 24 august 1959, la Cahul. Viceprimar al or. Cahul în perioada 1999 – 2003, din 2003 este ales în funcția de Primar al or. Cahul și reales în 2007 pentru încă 4 ani. În prezent – director tehnic al S.A. „Drumuri Cahul”.
Titlul de Cetățean de Onoare a orașului Cahul i-a fost conferit pentru merite deosebite în dezvoltarea socio-economică a urbei, contribuție esențială în consolidarea autorităților publice locale.
2016
Natalia Lorchin, medic. Titlul de Cetățean de Onoare a mun. Cahul i-a fost conferit pentru activitate, contribuție majoră și merite deosebite în dezvoltarea asistenței medicale cahulene.
Anastasia Donceva, pedagog, titlul de Cetățean de Onoare a mun. Cahul i-a fost conferit pentru contribuție substanțială la educarea și instruirea tinerei generații, promovarea valorilor culturale, promovarea talentelor autohtone și a imaginii or. Cahul în țară și peste hotare, precum și pentru întreaga activitate pedagogică și managerială.
2020
Carp Ana, pedagog, titlul de Cetățean de Onoare a mun. Cahul i-a fost conferit pentru contribuție substanțială la educarea și instruirea tinerei generații, existență profesională, rezultate remarcabile în activitățile de dezvoltare a localității Cotihana, precum și pentru întreaga activitatea pedagogică și managerială.
Ana Ostapenco, medic obstetrician- ginecolog. Titlul i-a fost conferit pentru activitatea prodigioasă și îndelungată în cadrul sistemului medical, contribuția persoană la perfecționarea și menținerea sănătății cetățenilor RM, acordarea asistenței medicale profesionale populației
Ioana Capraru (Șerbușca), interpretă de muzică populară. 6 septembrie 1952 în s. Cotihana. Ioana Căpraru și-a făcut debutul profesional în anul 1971. A fost solistă a Orchestrei de muzică populară „Miorița” (anii 1971-1972), apoi a orchestrei de muzică populară „Mugurel” (anii 1980-1990) și a orchestrei de muzică populară „Lăutarii” (din anul 1990). A colaborat cu orchestrele „Lăutarii”, „Plai Moldovenesc”, „Fluieraș”, „Mărțișor” , Orchestra Fraților Advahov. În 1993 i-a fost conferit titlul de Maestru în Arte.
Titlul de cetățean de onoare a mun. Cahul i-a fost conferit pentru întreaga activitate artistică.
2022
Doga Eugen, compozitor, Artist al Poporului R. Moldova, dezvoltarea artei muzicale naționale și universale, membru al Consiliului artistic al Filarmonicii municipale Cahul ,în semn de apreciere pentru activitatea artistică și promovarea imaginii municipiului Cahul.
Mustea Gheorghe, Artist al Poporului R. Moldova, membru al Consiliului artistic al Filarmonicii municipale Cahul, în semn de apreciere pentru activitatea artistică și promovarea imaginii municipiului Cahul.
Rusnac Constantin, Artist al Poporului R. Moldova, membru al Consiliului artistic al Filarmonicii municipale Cahul, în semn de apreciere pentru activitatea artistică și promovarea imaginii municipiului Cahul.
Advahov Vasile, Artist al Poporului R. Moldova, în semn de apreciere pentru activitatea artistică și promovarea imaginii municipiului Cahul.
Advahov Vitalie, Artist al Poporului R. Moldova, în semn de apreciere pentru activitatea artistică și promovarea imaginii municipiului Cahul.
Svetlana Bivol, maestru în arte, Președinta Uniunii Muzicienilor din R. Moldova, membru al Consiliului artistic al Filarmonicii municipale Cahul, în semn de apreciere și promovarea imaginii municipiului Cahul.
Moraru – Vasilcău Natalia, maestru în artă, producător de emisiuni TV, membru al Consiliului artistic al Filarmonicii municipale Cahul, în semn de apreciere și promovarea imaginii municipiului Cahul.