Publică un anunț
piatasud.md

Vrei poze în levănțică? Cu suportul UE, în raionul Cahul este dezvoltată o plantație de levănțică // VIDEO

Vrei poze în levănțică? Cu suportul UE, în raionul Cahul este dezvoltată o plantație de levănțică // VIDEO

„Un verișor de al meu din Nisporeni are 10 hectare de levănțică. Eram la el în ospeție când planta era în floare, am văzut, mi-a plăcut și am decis că vreau și eu așa frumusețe. Al doilea an mi-am adus de la el butașii” ne povestește Viorel Loghin, agricultor din com. Pelinei, raionul Cahul.

Viorel a plantat 1 hectar cu levănțică, dar are în plan să-și dezvolte plantația. Anul acesta, lavanda va fi numai bună de a face poze, iar de la anul – va începe culesul primei roade. Viorel este membru al Asociației Cultivatorilor de Lavandă din Moldova, și urmează a deveni un producător de material săditor autorizat.  

„Băieții din Asociația Crescătorilor de Lavanda mi-au propus să fiu reprezentat pe sud și să mă specializez pe material săditor. Anul trecut în Moldova a fost deficit de material săditor. Condiții avem a rămas doar apă să tragem și forță de muncă” ne-a spus Viorel.

Principala problemă a agricultorului este lipsa sursei de apă pentru irigare în nemijlocita apropiere de plantație. Această problemă ar urma să fie soluționată cu ajutorul unui proiect cu finanțare din partea Uniunii Europene prin intermediul GAL „Cișmeaua Sudului”. 

„Fără irigare nu avem viitor în agricultură, cu toate că nu e susținută de la Minister, dar noi totuși ne zbatem pentru irigare. Cum am avut anul trecut secetă, pur și simplu trebuie de lepădat tot și de plecat peste hotare. Sursa de apă e în vale. E nevoie să facem un rezervor de acumulare, să o pompăm în deal și de aici să irigăm. Irigarea va fi folosită și pentru acest câmp de lavandă, dar în special vrem să îl folosim pentru materialul săditor” ne-a mai declarat Viorel Loghin.

Proiectul va permite fermierului să construiască propriul sistem de irigare. Suma totală a proiectului constituie 8000 de dolari. Contribuția proprie constituie 30 %, ceea ce constituie 3000 de dolari.

„Lavanda se crește pentru buchete în florărie dar și pentru ulei. Noi punem accentul pe ulei care apoi îl exportăm. Primăvara aceasta e cam târzie și  la 15 iunie aici va fi totul înflorit. La sud e cu o săptămână mai devreme decât la centru și nordul țării” punctează crescătorul de Lavandă.

La moment, proiectul este în derulare, agricultorul colectează actele permisive pentru acces la apă, dar și achiziționarea pompei de apă, construcția traseului etc.  

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare