Agenția pentru Sănătate Publică recomandă reducerea timpului petrecut în fața ecranelor pentru copii și adolescenți
Agenția pentru Sănătate Publică a recomandat ca copiii sub doi ani să fie ținuți departe de orice fel de ecran, iar pentru cei cu vârste între doi și cinci ani, timpul petrecut în fața ecranelor să fie limitat la o oră pe zi.
Pentru copiii cu vârste între șase și 12 ani, acest interval nu ar trebui să depășească două ore, iar adolescenții cu vârste între 13 și 18 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de două până la trei ore pe zi în fața ecranelor.
Ministrul Sănătății Publice, Jakob Forssmed, a menționat că adolescenții între 13 și 16 ani petrec, în medie, șase ore și jumătate zilnic în fața ecranelor, în afara orelor de școală. Acest timp excesiv afectează activitățile de grup, activitatea fizică și somnul adecvat, ceea ce contribuie la o „criză a somnului” în Suedia, unde peste jumătate dintre elevii de liceu de 15-16 ani nu dorm suficient.
Agenția recomandă excluderea ecranelor înainte de culcare și păstrarea tabletelor și smartphone-urilor în afara dormitoarelor copiilor pe timpul nopții. Studiile citate de instituție arată că timpul excesiv în fața ecranelor poate afecta somnul, poate conduce la simptome depresive și poate influența negativ respectul de sine. În acest context, guvernul suedez ia în considerare interzicerea smartphone-urilor în școlile primare.