Publică un anunț
piatasud.md

FALS: Oamenii mor de alte boli, iar în statistică se indică cauza decesului COVID-19

FALS: Oamenii mor de alte boli, iar în statistică se indică cauza decesului COVID-19

De la începutul pandemiei de COVID-19, unii promotori ai teoriilor conspirației afirmă că toate decesele în R. Moldova sunt trecute în statisticile oficiale ca fiind cauzate de noul coronavirus, iar pandemia este una artificială.

În realitate, în anul 2020 în R. Moldova au fost înregistrate, în total, 40466 de decese, cu circa 3700 mai multe decât în 2019, inclusiv 2853 de decese au fost cauzate de COVID-19. 

Potrivit datelor preliminare oferite portalului Stopfals.md de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în anul 2020 s-au înregistrat 40466 dedecese, ceea ce este cu 10% mai multfață de 2019,când au fost 36769 de decese. Astfel, anul trecut au decedat cu 3697 mai multe persoane decât în anul 2019 și cu 3266 mai mult decât în anul 2018, când au fost înregistrate, în total, 37200 de decese. Structura mortalității pe principalele cauze de deces, practic, nu s-a schimbat, în ultimii trei ani: cele mai multe decese, au drept cauză bolile aparatului circulator cum ar fi atacul cerebral vascular (AVC) și infarctul, urmate de tumorile maligne, bolile aparatului digestiv, traumele și otrăvirile, bolile aparatului respirator, la care s-a mai adăugat din 2020 și COVID-19.

2853 de decese cauzate de COVID-19

În anul 2020 au fost înregistrate 2853 de decese de COVID-19 (în baza certificatului medical constatator al decesului), cele mai multe persoane decedate având diferite alte comorbidități care au contribuit la deces: boli ale aparatului circulator, boli endocrine, precum diabetul, de nutriție, precum obezitatea, tumori maligne, boli ale aparatului digestiv, precum hepatita și alte maladii ale sistemului urinar, precum bolile de rinichi. În același timp, 946 dintre persoanele decedate nu au avut alte comorbidități. Cea mai frecventă complicație provocată de infecția cu coronavirus este pneumonia.

Rata mortalității din cauza AVC, a bolilor de inimă și a tumorilor se menține 

Daniela Demișcan, șefa direcției Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, menționează că din numărul total de decese (40466), înregistrate anul trecut, cele mai multe au fost în mediul rural (62.7%), în mediu urban înregistrându-se 37.3%.  

Reprezentanta Ministerul Sănătății îi îndeamnă pe oamenii să respecte normele sanitar- epidemiologice și să fie foarte atenți la mesajele false de pe rețelele de socializare care neagă existența virusului. „COVID-19 există și el continuă să fie foarte periculos, deseori virusul declanșează decesul persoanelor cu diferite comorbidități, iar cifrele vorbesc de la sine. Respectarea măsurilor de protecție nu implică costuri, implică doar responsabilitatea de a purta masca în spațiile publice, de a păstra distanța socială, de a ne spăla și a dezinfecta cât mai des mâinile”, spune D. Demișcan. Aceasta îi îndeamnă pe oameni să analizeze critic informațiile pe care le citesc sau le aud.

Din datele ANSP și cele oferite de Ministerul Sănătății vedem că în ultimii ani se menține rata deceselor din cauza bolilor cardio-vasculare și a tumorilor. Iar majorarea numărului deceselor în 2020 se explică, în mare parte, prin decesele cauzate de noul coronavirus, inclusiv cele cu alte comorbidități. 

De la începutul pandemiei și până la 8 aprilie 2021, în R. Moldova, 5307 de persoane au murit din cauza COVID-19, iar numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 239146.

Mariana Jacot, 

Stopfals.md

Articole similare