Agricultorii din sudul R. Moldova cer autorităților centrale să instituie stare de urgență în zonă
Agricultorii din Cahul, Cantemir și Găgăuzia atenționează repetat asupra crizei profunde în care s-au pomenit pentru al treilea an consecutiv și cer Guvernului și Președinției instituirea stării de urgență în sudul R. Moldova.
Într-o scrisoare expediată șefului statului, Maia Sandu, un grup de agricultori și-au exprimat îngrijorarea față de situația dezastruoasă care a paralizat activitatea întreprinderilor mici și mijlocii din sudul țării. Pentru al treilea an consecutiv , din cauza condițiilor climaterice extreme (seceta), agricultorii au suferit pierderi colosale în domeniul său de activitate, și anume în raionul Cahul.
Potrivit fermierilor, au fost afectate peste 52 de mii hectare cu pierderi estimate la aproximativ 700 de milioane de lei.
Totodată, fermierii denunță prețurile exagerate la mijloacele de producție și resursele energetice, dobânzile ridicate la creditele bancare și accesul limitat la piețele agroalimentare, care i-au adus în pragul falimentului. Ei acuză autoritățile statului de lipsa unor măsuri adecvate pentru a depăși această criză fără precedent.
„În aceste condiții, fermierii solicită declararea stării excepționale în raioanele afectate, precum și implementarea unui plan de acțiuni pentru salvarea sectorului agricol. Printre măsurile propuse se numără: Declararea stării excepționale în raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești, cu aplicarea unui moratoriu asupra penalităților și executărilor silite de către bănci și furnizori, precum și solicitarea ajutorului extern. Elaborarea și adoptarea Legii creditului agricol, cu o rată fixă de maximum 5% pentru o perioadă de 10 ani și posibilitatea de prelungire în caz de calamitate naturală. Stabilirea unui mecanism clar de despăgubire a producătorilor agricoli în caz de calamități naturale. Aprobarea creditelor investiționale pentru retehnologizarea fermelor agricole, inclusiv pentru echipamente de irigare și tehnologii moderne”, se arată în scrisoarea agricultorilor.
Amintim, în 25 iulie, Parlamentul a creat o comisie specială care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol.