Publică un anunț
piatasud.md

Ambasadori acreditaţi în R. Moldova au cules struguri în UTA Gagauz-Yeri

Ambasadori acreditaţi în R. Moldova au cules struguri în UTA Gagauz-Yeri

 Mai mulţi ambasadori acreditaţi în Republica Moldova au participat ieri la cules de struguri în UTA Gagauz-Yeri. Aceasta este o activitate tradiţională, desfăşurată al zecelea an consecutiv, la invitaţia başcanului autonomiei, comunică MOLDPRES.

În acest an, ambasadorii au fost la cules în podgoriile din apropierea Comratului, unde au fost întâlniţi de guvernatorul regiunii Irina Vlah. Mulţi diplomaţi au venit cu membrii familiei, copiii, care au ajutat cu plăcere la principalele lucrări de toamnă ale moldovenilor. „Găgăuzia este deosebit de frumoasă în toamnă. Suntem sincer bucuroşi că aţi dat curs invitaţiei şi împărţiţi cu noi mândria pentru recolta obţinută”, a declarat Irina Vlah.

Ambasadorul Turciei la Chişinău, Halil Gürol Sökmensüer, a participat şi anul trecut la acest eveniment şi a afirmat că roada din 2020 este mai bună. „Probabil, pentru că au fost ploi puţine strugurii sunt mai dulci şi mai suculenţi. Le doresc succese agricultorilor găgăuzi şi îi felicit pentru recolta frumoasă”, a estimat diplomatul turc.

La rândul său, Valeria Biagiotti, ambasadorul Italiei în ţara noastră, a găsit multe lucruri comune în tradiţiile culegerii strugurilor la italieni şi găgăuzi. „Italia este un recunoscut producător de vinuri în lume şi vreau să menţionez că avem multe obiceiuri comune. Particip pentru prima la o asemenea activitate minunată, în aer liber”, a relevat Valeria Biagiotti.

După ce au cules struguri, ambasadorii au participat şi la alte lucrări specifice, au degustat must şi au făcut o excursie la întreprinderea vitivinicolă din Comrat.

„Viticultura şi vinificaţia sunt principalele preocupări tradiţionale ale găgăuzilor. Ne-am dorit ca înalţii oaspeţi să se convingă de ospitalitatea şi bunăvoinţa poporului nostru”, a spus başcanul Irina Vlah.

Articole similare