Publică un anunț
piatasud.md

Amenzi pentru arderea anvelopelor de Paște: Atenționare din partea autorităților

Amenzi pentru arderea anvelopelor de Paște: Atenționare din partea autorităților

Autoritățile reamintesc că arderea anvelopelor este interzisă în Republica Moldova și îndeamnă cetățenii să evite acest lucru în timpul sărbătorilor de Paște. Agenția de Protecție a Mediului a precizat că poluarea aerului va fi sancționată cu amenzi, variind între 1200 și 1800 de lei pentru persoane fizice și între 10,5 mii și 15 mii de lei pentru persoane juridice.

„În procesul arderii anvelopelor în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen și hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de km”, au precizat reprezentanții instituției.

Arderea anvelopelor este interzisă și se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale (de la 1200 la 1800 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale (de la 10,5 mii la 15 mii de lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Instituția a declarat că din data de 23 martie 2023, a intrat în vigoare Regulamentul cu privire la gestionarea anvelopelor uzate, iar cetățenii care dispun de acestea sunt obligați să le predea operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, în loc să le arunce sau să le ardă.

Articole similare