Publică un anunț
piatasud.md

Andrei Spînu: În cel mai scurt timp prețul energiei electrice va scădea cu 25 %

Andrei Spînu: În cel mai scurt timp prețul energiei electrice va scădea cu 25 %

După ce ieri a fost anunțat că MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng în luna decembrie în schimbul unui contract de livrare a energiei electrice de la MGRES, subiectul a stârnit zeci de reacții atât pozitive cât și negative.

Andrei Spînu a venit cu concretizări la acest subiect, cu privire la distribuția gazelor între malul drept și cel stâng al Nistrului, precum și achiziția de energie electrică din Transnistria.

”Prieteni, vreau să vă mulțumesc pentru interesul acordat subiectelor energetice. După anunțul semnării contractului cu MGRES de livrare a energiei electrice pentru malul drept am primit multe întrebări, comentarii, sugestii, dar și multe supărări. Este normal într-o societate democratică să ne exprimăm gândurile așa cum considerăm mai bine. Mai jos voi oferi mai multe răspunsuri. Vreau din start să știți că deciziile luate au un singur scop: să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”, – scrie pe pagina sa de Facebook, Spînu.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

”Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, – menționează ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.”

Vedeți mai jos răspunsurile acordate și la celelalte întrebări din mediul online.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?
Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă 176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?
În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?
În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal. Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW?

În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei. Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?
Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?
Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?
Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?
Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Citește și: România a început să exporte gaz către Republica Moldova prin conducta Iași – Ungheni

Articole similare