Consecințele violenței împotriva copiilor sau ce se întâmplă dacă rămânem indiferenți și nu ne implicăm?…

Consecințele violenței împotriva copiilor sau ce se întâmplă dacă rămânem indiferenți și nu ne implicăm?…

Cu cât cunoaștem mai multe despre consecințele violenței asupra copiilor, cu atât devine mai clară nevoia morală de a aborda această problemă. Atât pe termen lung cât și pe termen scurt, expunerea la violență în timpul copilăriei are consecințe exclusiv negative asupra sănătății fizice și mentale. Întreaga societate poate fi vătămată atunci când copiii suferă în acest mod. În consecință, această problemă trebuie tratată atât din perspectivă socio-economică cât și morală. 

Recunoașterea faptului că violența împotriva copiilor poate să apară oriunde poate induce pesimism privind perspectivele eradicării sale definitive. Orice copil poate deveni victimă a unei forme de violență. Cu toate acestea, se pot lua măsuri pentru a preveni violența împotriva copiilor și, astfel, nu trebuie niciodată considerată „inevitabilă”. Prevenția efectivă depinde de analiza complexă a cauzelor de bază ale acestei probleme. Prin urmare, trebuie depus un efort suplimentar pentru a înțelege de ce?  și modul în care apare violența împotriva copiilor. 

Violența împotriva copiilor poate îmbrăca diferite forme: fizică, psihologică și sexuală. Consecințele experimentării violenței în copilărie are mai multe aspecte. Stabilirea legăturii cauzale dintre violență și un anumit efect al acesteia este uneori complicată de alți factori. De exemplu, analizând cazul sărăciei și a violenței în copilărie, deși este clar că între acestea există realmente o conexiune, natura exactă dintre ele rămâne totuși necunoscută. Riscul de a experimenta o copilărie cu violență crește atunci când copiii provin din familii sărace, fapt ce crește la rândul lui riscul de a fi captiv în sărăcie în viața adultă: astfel, delimitarea cauzei de efectul propriu zis reprezintă o provocare. Mai mult decât atât, violența fizică poate produce atât daune psihologice cât și fizice deopotrivă. În mod similar, efectele violenței psihologice pot să se manifeste uneori și fizic. Este important de știut că atunci când copiii experimentează o anumită formă de violență li se asociază totodată un risc mai mare de a fi vulnerabili în fața altor forme de abuz. Această situație este cunoscută sub numele de „polivictimizare”. Consecințele negative ale violenței sunt cumulative, ceea ce înseamnă că există mai multe efecte negative ce rezultă din polivictimizare.

Este dificilă descifrarea consecințelor violenței din timpul copilăriei de alți factori care pot afecta negativ viața unei persoane (cum ar fi sărăcia sau dizabilitatea). În mod clar există interconexiuni între violență și defavorizare. Este totuși important să reamintim faptul că legătura cauzală dintre violență și consecințele ei nu implică inevitabilitatea. Răspunsul fiecărei persoane la violență este în mod necesar unic. Deși violența din copilărie poate avea repercusiuni pe termen lung recuperarea este totuși posibilă.

Consecințele violenței:

  • Moartea: Consecința potențială cea mai alarmantă a violenței fizice față de copii este moartea. Probabilitatea inducerii decesului unui copil prin violență fizică este deseori extrem de subestimată. Pedeapsa corporală este în mod inerent periculoasă și are rezultate exclusiv negative, dintre care cea mai severă este moartea.
  • Vătămări corporale grave: Deși actele de violență asupra copiilor pot provoca decesul, este mult mai probabil ca acestea să provoace vătămări. Experimentarea unor leziuni în timpul copilăriei pot fi în mod particular periculoase întrucât procesul de dezvoltare fizică și cognitivă este în desfășurare. Leziunile cerebrale posttraumatice pot fi o cauză și o consecință a violenței.Pe de altă parte, copiii cu dizabilități sunt cei mai vulnerabili, și, prin urmare, sunt expuși unor riscuri mai mari de violență. Pe de altă parte, vătămările grave pot duce la risc crescut de dizabilități permanente. Se formează astfel un ciclu vicios. 
  • Boli fizice: Violența în copilărie pare să sporească susceptibilitatea pentru dobândirea unor boli grave în viața de adult (precum boli cronice cardiace, pulmonare sau hepatice, obezitate, tensiune arterială și nivel ridicat de colesterol). Pe termen scurt, violența împotriva copiilor mai mici este asociată cu o vulnerabilitate mai mare pentru astm, probleme gastrointestinale, cefalee și gripă. Stresul provocat de violență poate fi atât de acut încât poate inhiba funcționarea sistemelor imunitar și nervos. În afară de suferința pe care aceste boli o pot provoca, este clar că acestea sunt o povară grea asupra societății în ansamblu, în ceea ce privește sănătatea publică.
  • Capacitate cognitivă: Dezvoltarea cognitivă a copiilor abuzați și neglijați poate fi afectată în mod sever. Incompetența lingvistică comparativă a copiilor abuzați este cel mai evidentă chiar din primii ani. „Recuperarea” într-o etapă ulterioară reprezintă o provocare semnificativă pentru mulți copii deoarece în anumite cazuri mult mai extreme, dezvoltarea cerebrală este împiedicată de lipsa de stimuli pozitivi. Imposibilitatea de a cultiva capacitatea cognitivă a unui copil atrage după sine daune grave și de lungă durată. Împiedicarea dezvoltării în acest sens împiedică copiii să acceseze și să se bucure de multe dintre drepturile lor și, de asemenea, îi plasează la un risc mai mare ca astfel de drepturi să le fie încălcate.
  • SSPT: Sindromul stresului posttraumatic poate rezulta din experimentarea sau observarea unui anumit tip de violență extremă și/sau constantă în timpul copilăriei. Violența fizică poate duce la o gamă variată de probleme de sănătate mentală, astfel încât ar fi o eroare foarte gravă să presupunem că violența fizică produce doar consecințe fizice.
  • Probleme de sănătate mentală: Deși violența psihologică și neglijarea emoțională pot fi mai dificil de depistat față de violența fizică, efectele acesteia pot fi la fel de subtile. Depresia, tulburările de anxietate, tulburările de nutriție și suicidul sunt toate asociate cu violența psihologică în timpul anilor de formare din copilărie și adolescență.
  • Socio-economice: Toate formele de violență împotriva copiilor au efecte socio-economice. Corelarea dintre absenteism și violență poate într-o oarecare măsură să explica de ce, în mod tipic vorbind, copiii cu un context violent au performanțe academice mai reduse. În schimb, acest aspect limitează gradul în care copiii victimizați sunt capabili să-și aducă contribuția în societatea în care trăiesc, și, astfel, prosperitatea și creșterea întregilor comunități sunt afectate de violență.
  • Comportamentale: Lista de probleme comportamentale asociate cu violența în copilărie pare să nu se termine. Copiii abuzați prezintă un risc mai mare de alcoolism, abuz de substanțe toxice și de implicare în activități sexuale cu risc crescut în anii ce urmează episoadelor de violență. 

Acestea sunt doar câteva posibile consecințe ale violenței asupra copiilor, cert este că repercusiunile negative sunt strâns interconectate. De exemplu, în cazul în care un copil suferă o vătămare gravă acesta prezintă imediat un risc mai mare de împiedicare a  dezvoltării cognitive, care la rândul său, face copilul mai vulnerabil la abuzuri. De aceea este foarte important să nu rămânem indiferenți dar să intervenim.

Orice persoană este în drept să sesizeze autorităţile despre un caz cunoscut de violenţă asupra copilului. Dacă ești martorul unei asemenea situații, nu fi indiferent și solicită ajutor de la:

  • Poliţie, prin intermediul numărului de telefon 112; 
  • Primarul sau asistentul socal din localitate;
  • Serviciul „Telefonul Copilului” – 116111;
  • Medicul de familie, asistentul medical sau Serviciul medical de urgenţă (112).

Implică-te și semnalează fiecare caz de violență!

Victoria Lungu

Articole similare